Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hanneke van der Lei/VGOB – Kwetsbaarheid LRK

Vraag van een gastouder
Ik ben recent gecontroleerd door de GGD en positief beoordeeld. Een gemeenteambtenaar heeft echter per abuis de datum van de brief met het positieve advies overgenomen en de datum in het LRK daarop aangepast. Nu hebben al mijn vraagouder van de Belastingdienst bericht gekregen dat zij onterecht gebruik maken van de kinderopvangtoeslag en het onterecht ontvangen bedrag terug moeten betalen. De toeslag is per direct stopgezet en het bezwaartermijn is 12 weken. Hoe is dit mogelijk?

Antwoord Vereniging GastOuderBureau (VGOB)
Bovenstaande situatie is uitermate vervelend voor zowel de vraagouder als de gastouder. De Belastingdienst vergelijkt de datum van de aanvraag van de kinderopvangtoeslag met de datum waarop de gastouder is opgenomen in het LRK. Vindt er een wijziging plaats in het LRK, dan past de Belastingdienst dezelfde wijziging toe. Dat betekent dat het LRK heel zorgvuldig gevuld en gewijzigd moet worden!

De Belastingdienst kan alleen de formele weg volgen en de vraagouders wijzen op de bezwaarprocedure. Dat houdt in dat er een bezwaarschrift geschreven kan worden waarop binnen 12 weken gereageerd moet worden door de Belastingdienst. De toeslag is echter per direct stopgezet. Dat betekent in de meeste gevallen dat er onvoldoende geld is om de gastouder uit te betalen. Een alternatief, aangedragen door de Belastingdienst, is het opnieuw aanvragen van de toeslag, die wordt namelijk in de meeste gevallen binnen 6-8 weken uitbetaald. Daarmee is de vordering nog niet afgehandeld, het lost alleen het geldprobleem iets sneller op.

De VGOB maakt zich zorgen dat een kleine fout van één enkele ambtenaar zulke grote gevolgen kan hebben. Want in bovenstaande geval betreft het een gastouder. Maar het kan natuurlijk ook een kinderdagverblijf overkomen met misschien wel 100 vraagouders……..
Wij stellen dan ook voor dat er wordt nagedacht over het invoeren van een extra controle (moment) voordat er een wijziging wordt aangebracht of wanneer er een gastouder/kindercentrum wordt toegevoegd aan het LRK. Het belang van een juiste invoer is voor de vraagouders en de gastouders groot, het is belangrijk dat ambtenaren zich hiervan bewust zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.