Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Nathalie Hekking – Kwaliteitsverhoging van de babyopvang

De keuze om te gaan voor een bkr van 1 op 3 is heel logisch. We willen namelijk dat baby’s meer sensitieve zorg krijgen en minder stress ervaren. Uit onderzoek blijkt dat er vaak een tekort is aan sensitieve zorg en een overschot aan stress. Maar wordt dit probleem dan opgelost door minder baby’s onder de hoede te hebben van één pm’er? Vanuit theoretisch oogpunt kun je zeggen van wel. Je hebt dan namelijk meer tijd en aandacht voor de één-op-één contacten. Maar werkt dit in de praktijk wel zo?
Nathalie-Camacho-Forsa.jpg
'De oplossing ligt in de pedagogische houding van de pm’ers en niet in het aantal.'

Wij vinden van niet! De praktijk zal vaak leiden tot een extra pm’er op de groep, dat betekent meer volwassenen in dezelfde ruimte. Dit leidt bij baby’s tot stress. Er zijn dan nog meer grote mensen in de weer op de groep, met hoe meer mensen je bent hoe meer je moet afstemmen op elkaar. De kans wordt groter dat er nog meer tijd ‘verloren’ gaat aan het organiseren van en communiceren over de dag, want de uitdaging is groter om dit efficiënt te laten verlopen.

Bewust kindgericht werken

De oplossing ligt in de pedagogische houding van de pm’ers en niet in het aantal. Het is van essentieel belang dat de pm’ers oog hebben voor rust en ontspanning op de groep. Als er een goede taakverdeling is, regelmatig gedurende het werk overleg is over het pedagogische handelen en behoefte van de baby’s, dan is er met de huidige bkr voldoende tijd en aandacht voor elke baby.

Pm’ers zullen zich moeten uitdagen om niet afgeleid te raken door de randzaken, maar volledig aanwezig te zijn in de groep. Door bewust nee te zeggen tegen alles wat afleidt en dit op een ander moment te doen zal ook de stress/haast bij de pm’ers verdwijnen. Hierdoor ontstaat echt volop tijd om op de grond te zitten, te observeren en in te spelen op de behoeften en ontwikkeling van de baby’s. Door de haast van veel moeten in een korte tijd, handelen we vaak snel en doen we dingen tegelijkertijd. Door meer rust in ons hoofd en in de groep te creëren kunnen we ons makkelijker aanpassen aan het tempo van de baby’s. Het effect hiervan is dat bijvoorbeeld overgangsmomenten (wat vaak veel stress bij baby’s veroorzaakt) bewust met veel tijd en aandacht begeleid worden.

‘Naast je pedagogisch kennis vooral je hart openen en afstemmen op de behoeften van de baby’s’

Er zijn vele praktisch tools om met elkaar ervoor te zorgen dat de stress vermindert op de groep en de rust en ontspanning groeit. Enkele voorbeelden zijn praktisch afspraken met elkaar, zoals:

  • Sensitief contact met de baby

Bijpraten over bijvoorbeeld het weekend doen we in de vijf minuten voordat de kinderen gebracht worden of in de pauze. Alle overige momenten investeren we in het contact met de baby’s.

  • Verminderen van prikkels en afleiding

Zo min mogelijk bij elkaar naar binnen lopen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk afgeleid raakt.

  • Goede taakverdeling

De dag opdelen in blokken en daar een bijpassende taakverdeling maken. Bijvoorbeeld: één collega zorgt voor de soepele overgangsmomenten, ruimt op en bereidt de flessen/dienbladen etc. voor, de tweede collega is in alle rust continu op de grond aanwezig en de derde collega brengt/haalt de baby’s naar/uit bed.

  • Vanuit je hart werken

Aandacht hebben voor alle signalen van de baby’s, aanvoelen waar een baby behoefte aan heeft en die liefdevolle zorg bieden. Naast je pedagogisch kennis vooral je hart openen en afstemmen op de behoeften van de baby’s.

  • HarTwerkend team

Zo zijn er nog veel meer praktische tools die je kan inzetten om ervoor te zorgen dat de baby’s zo min mogelijk stress ervaren en pm’ers zoveel mogelijk sensitieve zorg kunnen bieden aan elke baby. Het is van belang om als team het pedagogisch handelen op nummer 1 te zetten. Als team de omslag te maken van hard werken naar harT werken. Creëer met elkaar voor jullie locatie de goede randvoorwaarde/afspraken/focus op rust en ontspanning en verhoog de kwaliteit van de babyopvang in de huidige bkr.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.