Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dagritme: duidelijkheid voor kind, ouder en begeleider

‘Daar komt de boterhammentrein. Wat zou er vandaag voor lekkers zijn?’ Voordat ik met mijn groep ga eten, zingen we samen dit liedje. Als ik de muziek start, zoekt ieder kind een plekje aan tafel.
Dagritme

Dagritme draait om duidelijkheid. Dankzij een vast dagritme weten alle kinderen bij ons kindercentrum Het Baken in Nijkerk waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. ’s Ochtends nemen we eerst de dag door. Dat doen we met dagritmekaarten. Op elke kaart staat een activiteit die we die dag gaan doen. Samen met de kinderen hang ik ze in de goede volgorde. Er zijn verschillende soorten dagritmekaarten verkrijgbaar. Wij gebruiken de kaarten en liedjes van het educatieve programma Uk & Puk.

De liedjes gebruik ik om de overgang van de ene naar de andere activiteit duidelijk te maken. Door die overgangsmomenten te herhalen, leren kinderen hoe de dag verloopt en gaan ze het patroon herkennen. Gaan we opruimen? Dan zet ik het opruimliedje aan en hoef ik eigenlijk niets meer te zeggen.

Een duidelijk ritme helpt ouders ook om de haal- en brengtijden van hun kinderen af te stemmen op de opvang. Ouders die het lastig vinden om consequent te zijn, zijn soms geholpen met dagritmekaarten voor thuis. Ook begeleiders zijn gebaat bij een duidelijk ritme. Het maakt het werk leuker en makkelijker. Doordat kinderen weten wat ze kunnen verwachten, ontstaat er veel meer rust in een groep.

Een dagritme zorgt ook voor structuur en veiligheid, die kinderen in staat stelt om te groeien. Want zonder veiligheid kan een kind zich niet ontwikkelen. We hebben een beleid over dagritme vastgelegd, zodat alle collega’s op één lijn zitten. Dat is belangrijk voor de herkenbaarheid. Het beleid is samengesteld door onze VE-specialisten (Voorschoolse Educatie) op basis van de richtlijnen van Gezondekinderopvang.nl. Eens per maand hebben ze overleg, waarin ze ook het dagritme evalueren. Wat zijn de ervaringen, wat werkt goed, wat niet? Een dagritme is niet alleen maar leuk en handig voor de kinderen, of goed voor de rust op de groep.

Ik heb de train-de-trainercursus gevolgd die opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. Inmiddels heb ik zo’n veertig collega’s getraind met de scholing Een Gezonde Start. Daarbij besteed ik ook aandacht aan dagritme. Een belangrijke les is: wees creatief. Als de kinderen rond lunchtijd buiten spelen, pak ik bijvoorbeeld een kleed en gaan we lekker buiten op het gras eten! Een dagritme biedt voldoende ruimte voor creativiteit.

Miranda Bron

Miranda Bron is coördinator van kindercentrum Het Baken van Ska kinderopvang.

Wilt u advies over hoe u in uw kinderopvang aan de slag gaat en blijft met Gezonde Kinderopvang?
Miranda is een van de ambassadeurs Gezonde Kinderopvang en helpt u graag!

Kijk voor meer informatie op Gezondekinderopvang.nl bij dagritme voor dagopvang en bso.

1 REACTIE

 1. Ja mooi..

  Wist je dat kleine kinderen heerlijk gloren aan hun ontdekkingsdrang.. zonder ze met jouw kaartjes woordjes te storen en hun spel en creatiestroom .

  Wat betekent het voor de ontwikkeling van het brein van het kleine kind als het een gewoonte is dat het onderbroken wordt door woorden.. voor haar natuurlijke ontdekking stroom..
  Sieneke Goorhuis is daar duidelijk in maar willen we dit wetenschappelijk onderzoek en perspectief..
  Weten medewerkers wat ze doen als ze de levensstroom van kleine kinderen stagneren omdat dat van de baas moet. Omdat dat recht op licentie geeft.omdat dat inkomsten garandeert.
  Weten pedagogische medewerkers dat..leer je dat op de opleiding. Daar leren ze hun gedachten uitelkaar te rekken.
  Wordt er nagedacht. Ik reken op de gelukte onbewuste handingen van de volwassenen met opvoedingsverantwoordelijkheid. Die cultiveren bewustworden..dat is toekomst in vrijheid cultiveren.
  Ritme regelmaat mooie vrije spreek en zangstem mooie esthetische warme inrichting. Goede warmte verzorgen van het lichaam..van kleine kinderen geeft kinderen kans voor innerlijk rust. Als je kou uit de bakfiets komt. Een spijkerbroek twee t-shirts..dan moet je je warm rennen en druk doen. Waarnemers zijn er nodig. Warmte. Ritme. Mooie spreekstemmen vertrouwen dat een zaadje kiemt in goede omgeving cultuur.
  Vertrouwen dat je medewerker genieten kan volledig van haar creërend vermogen. Haar spreken zingen voorbeeld zijn..weg met woordjes..Sieneke Goorhuis..Early Childhood kom inspireer ons.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.