Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Gjalt Jellesma – Nederland moet zich kapot schamen!

Iedereen heeft meegekregen dat er heel veel mis is gegaan bij de Belastingdienst Toeslagen. Ongetwijfeld heeft u ergens in het nieuws wel het verhaal van een gedupeerde ouder voorbij zien komen. Vooral de CAF11-zaak heeft hierbij als wake-up call gediend. Gelukkig wordt nu erkend dat het niet om 300 ouders gaat, maar misschien wel om 10.000 gezinnen.

Al vanaf 2010 zaten wij samen met getroffen ouders en vaak een Tweede Kamerlid in televisieprogramma’s, maar kregen geen gehoor. Fantastisch dat er nu eindelijk geluisterd wordt, maar wat verschrikkelijk voor de betrokken ouders dat het zo lang geduurd heeft voordat de politiek eindelijk wakker werd.

Midden in de kerstvakantie werden wij gebeld of wij twee groepen van zeven ouders wilden samenstellen voor een gesprek met de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. De minister had goed begrepen dat na het aftreden van de staatssecretaris veel ouders dachten: nu gaat het nog veel langer duren. Hij wilde zo snel mogelijk zelf van ouders horen wat hen was overkomen. De afspraak was dat ouders die dat wilden, pas na afloop over het gesprek met de pers zouden praten. Natuurlijk lekte het toch uit waarna de minister na afloop ook zelf de pers te woord stond.

Om het gesprek zo informeel mogelijk te houden koos de minister ervoor om het gesprek op zijn kamer te houden. De zeven ouders, in een enkel geval ondersteund door een dochter of echtgenoot, zaten dicht op elkaar aan tafel met de minister. Zelf zat ik ook aan tafel en de recent aangetreden directeur Belastingdienst Toeslagen luisterde mee. De enige rol die ik had was er voor te zorgen dat iedere ouder aan het woord kwam.

‘Hun levens zijn bijna zonder uitzondering kapot gemaakt’

Vanuit BOinK hadden wij ouders gevraagd zich bij ons te melden en zoveel mogelijk te vertellen over hetgeen hen was overkomen. Tot nu toe hebben meer dan 700 ouders dat gedaan. Uit die groep hebben we een zo representatief mogelijke groep samengesteld voor het gesprek met de minister. Er zat een enkele zzp-er bij, veel alleenstaande ouders, een aantal heeft een niet-Nederlandse achtergrond. De meesten maakten gebruik van een gastouder maar er waren ook een paar die destijds gebruik maakten van een bso of kinderdagverblijf.

Hun levens zijn bijna zonder uitzondering kapot gemaakt. Ze zijn gescheiden, zelf soms ernstig ziek, er was iemand bij die haar huis heeft verloren, ze hebben moeten stoppen met hun baan, enkelen zijn het bedrijf dat ze met hard werken opgebouwd hadden kwijt geraakt, er was een ouder bij die al elf jaar met de Belastingdienst overhoop ligt.

Het was achteraf maar goed dat de ouders dicht tegen elkaar aan zaten. Zo konden zij elkaar letterlijk en figuurlijk ondersteunen. De minister betoonde zijn medeleven, maar gaf ook toe dat hij het nooit meer helemaal goed kon maken. Er was na afloop van het gesprek voor mij maar één conclusie mogelijk: Nederland moet zich kapot schamen!


Gjalt Jellesma is voorzitter van de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, BOinK. Hij heeft een vaste column in het vakblad Management Kinderopvang

‘Terwijl Nederland nog eens met de neus op de feiten werd gedrukt door de mededeling dat een aantal Amsterdamse scholen met 5.400 leerlingen wegens het lerarentekort een week dicht gaat, lijdt de kinderopvang in stilte.’ Lees zijn column in het decembernummer van Management Kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.