Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carlien Langelaan/VGOB – Keuzevrijheid

Vraag van een gastouder:
“Wij hebben een drieling gekregen en gezien de drukte in ons gezin willen wij graag dat de kinderen in ons eigen huis worden opgevangen door een professionele gastouder, is dit mogelijk binnen de huidige wetgeving?”

Helaas voor deze ouder moeten wij deze vraag met “Nee” beantwoorden. In de Wet kinderopvang zijn de aantallen kinderen die een gastouder mag opvangen zeer strikt vastgelegd. Een gastouder mag tegelijkertijd 2 kinderen onder de 1 jaar opvangen en maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar, waarvan er maximaal 4 kinderen tot 2 jaar oud mogen zijn. Met 1 peuter en een baby drieling is het per definitie dus onmogelijk om voor gastouderopvang te kiezen, tenminste als de ouders de kinderen tegelijkertijd willen laten opvangen.

De zoektocht naar een oplossing wordt gestart, maar we komen keer op keer tot een teleurstellende conclusie. Het inzetten van een tweede gastouder is niet mogelijk, omdat het wettelijk is vastgelegd dat er niet 2 gastouders tegelijk, op dezelfde locatie, opvang mogen verlenen. Het enkel registreren van 2 van de 3 kinderen mag ook niet, want ook dan mag nog altijd de 3e baby ten tijde van de opvang officieel niet aanwezig zijn……
Hetgeen eigenlijk meteen bevestigd dat de Wet kinderopvang het belang van het kind lang niet altijd voorop stelt. Immers; is het in het belang van het kind, of in dit geval de kinderen, dat ze gescheiden naar de (dag)opvang moeten? Of moet één van beide ouders maar thuis blijven totdat de kinderen 1 jaar zijn, want daarna kan de opvang door een gastouder wel worden verzorgd! Of moet de opvang voorlopig maar gedaan worden door een niet geregistreerde oppas? Het gevolg hiervan is dat de opvang buiten de Wet kinderopvang valt en de ouders geen recht hebben op de kinderopvang toeslag. Maar ook dat er geen enkele controle op de opvang is!

Het zou wenselijk zijn dat de Wet kinderopvang ruimte laat voor uitzonderingen. Want als een gastouderbureau en een ouder gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen en de GGD en de gemeente hiermee instemmen, dan kan er een passende oplossing gevonden worden waarbij het belang van de kinderen voorop kan worden gesteld. Wanneer er akkoord wordt gegeven voor de oplossing (dus door het gastouderbureau, de GGD en de gemeente) dan zou dit volgens de VGOB een mogelijkheid moeten kunnen zijn.
Helaas biedt de Wet kinderopvang op dit moment nog geen mogelijkheid voor uitzonderingen. Dat betekent voor de ouders van deze drieling dat ze eigenlijk geen keus hebben om de opvang voor hun kinderen op een passende, voor de kinderen rustige en professionele wijze te regelen.
De VGOB zal pleitten voor de mogelijkheid voor uitzonderingen. Wellicht zijn er meer situaties waarbij opvang door een gastouder zeer wenselijk is, maar niet kan.

Wij horen ze graag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.