Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Carlien Langelaan/ VGOB – Zelfstandig gastouder worden

Carlien Langelaan/ VGOB - Zelfstandig gastouder worden

 

Vraag van een gastouder:
Wanneer is het voor mij interessant om zelfstandig gastouder te worden?

Antwoord Carlien Langelaan, VGOB
De gastouderopvang heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van oppassen op kinderen, tot een volwaardige en professionele vorm van kinderopvang welke een belangrijke rol speelt in de opvoeding en verzorging van kinderen. Sinds enkele jaren geldt voor gastouders ook een beroepskwalificatie-eis en gastouders scholen zich bij zodat zij nog beter de ontwikkeling van kinderen kunnen stimuleren.

De groep professionele gastouders groeit dan ook gestaag. Voor enkele van deze gastouders kan het interessant zijn om zelfstandig gastouder te worden. Zelfstandig gastouder zijn, betekent dat de gastouder haar werk net zo (goed) doet als altijd en eveneens aangesloten is bij een erkend gastouderbureau. Haar inkomsten worden echter niet gezien als freelance inkomsten maar als winst uit onderneming. Hierdoor kan zij aanspraak maken op flinke fiscale kortingen en worden de inkomsten uit gastouderopvang minder zwaar belast, uiteindelijk houdt u dan meer over aan uw kinderopvangwerkzaamheden.

‘Inkomsten worden echter niet gezien als freelance inkomsten maar als winst uit onderneming. Hierdoor kan je aanspraak maken op flinke fiscale kortingen’

Het verschil tussen een freelancende gastouder en een zelfstandig ondernemende gastouder zit in de omzet welke zij realiseert, het aantal kinderen dat zij opvangt en de manier waarop zij naar buiten treedt. Een zelfstandige gastouder is een gastouder die 3 tot 4 dagen per week minimaal 3 tot 4 kinderen per dag opvangt en minimaal voor 3 verschillende gezinnen werkzaam is. De zelfstandig ondernemende gastouder treedt ook naar buiten toe op als zelfstandig ondernemer, zij werft grotendeels haar eigen klanten (vraagouders) en heeft bij voorkeur een eigen website en logo en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op haar website kunnen de ouders informatie vinden over pedagogisch handelen, openingstijden, uitjes e.d. en onderschrijft haar professionaliteit en zelfstandigheid.

Een adviesgesprek met de Kamer van Koophandel is aan te bevelen alsmede een goede boekhouder die advies geeft over de hoe de administratie moet worden gevoerd en hoe de kosten beheersbaar kunnen worden gehouden. In het verleden is gebleken dat ook het inschakelen van een professional voor het voeren van of ondersteuning bij de administratie en het laten verzorgen van de aangiften bijdraagt tot een stukje professionaliteit en kan bijdragen tot een positieve beoordeling als zelfstandig ondernemer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.