Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carlien Langelaan/ VGOB – Meldcode

Carlien Langelaan/ VGOB - Meldcode

Vraag van een gastouder
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt verplicht per 1 januari 2013 voor alle beroepskrachten werkzaam in de kinderopvang. Wat betekent dit voor mij als gastouder?

Antwoord Carlien Langelaan
Jaarlijks zijn tienduizenden kinderen slachtoffer van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Zij vertellen dit meestal niet zelf. Het is daarom nodig dat mensen in hun omgeving verantwoordelijkheid nemen en bij zorgwekkende situaties in actie komen. Maar voor gastouders die in hun werk te maken krijgen met kindermishandeling kan het lastig zijn om hulp te bieden. Daarom biedt de meldcode hulp. Meer informatie vanuit de overheid kunt u ook vinden op de site: meldcode.nl. Onderzoek wijst uit dat het werken met een meldcode kindermishandeling leidt tot meer opsporing van kindermishandeling.

In het basismodel meldcode is toegelicht welke 5 stappen in elk geval in de meldcode moeten staan.
• Stap 1: in kaart brengen van signalen.
• Stap 2: overleggen met een collega en eventueel raadplegen van het advies- en Meldpunt Kindermishandeling of het Steunpunt Huiselijk Geweld.
• Stap 3: gesprek met de cliënt.
• Stap 4: wegen van het geweld of de kindermishandeling.
• Stap 5: beslissen: hulp organiseren of melden.

De meldcode hanteert de definitie van kindermishandeling conform de Wet op de Jeugdzorg (2005), welke als volgt luidt: ‘Kindermishandeling is elke vorm van bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs en het getuige zijn van huiselijk geweld.”

‘Gastouderbureaus zijn verplicht vanaf volgend jaar om de gastouders hierover te informeren bijvoorbeeld door het organiseren van een informatieavond’

De meldcode komt in hoofdlijnen overeen met het protocol kindermishandeling dat tot nu toe gehanteerd werd in de kinderopvang. De meldcode is overzichtelijker, de sociale kaart is weer actueel en het aandachtsgebied van de meldcode is ruimer dan die van het protocol. De meldcode benoemt bijvoorbeeld ook de invloed van huiselijk geweld op (jonge) kinderen en kent een aparte route voor grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling.

Gastouderbureaus zijn verplicht vanaf volgend jaar om de gastouders hierover te informeren bijvoorbeeld door het organiseren van een informatieavond of door het laten volgen van een (online) cursus. Een goede en betaalbare online cursus is die van Next Page. www.thenextpage.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.