Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Carlien Langelaan/ VGOB – Lidmaatschap VGOB

In 2005 kwam er met de komst van de nieuwe Wet Kinderopvang een einde aan prijsdiscriminatie in de kinderopvang. Hiermee werd gastouderopvang voor veel mensen betaalbaar, maar had ook als bij effect dat gastouderopvang door sommige ondernemers gezien werd als gat in de markt. Een aantal gastouderbureaus die hart hebben voor kinderopvang, gastouders en kinderen zagen dit met lede ogen aan en besloten zich te verenigen. De VGOB werd in 2007 opgericht. De Wet Kinderopvang is aangepast en de uit haar jasje gegroeide gastouderbranche is wat vermagerd. De wet is niet perfect en kent nog heel wat haken en ogen, maar wij zagen de noodzaak tot aanpassingen in. Steeds waren wij ons ervan bewust dat gastouders en de ouders hun stem niet konden laten horen. Daarom hebben wij dit jaar het lidmaatschap opengesteld voor gastouders. 

‘Wat krijg ik als gastouder als ik lid ben van de VGOB?’

Wat een gastouder kan verwachten van de VGOB is (nog) niet terug te vinden in concrete zaken als korting op toegang op een speeltuin, leuke gadgets en dergelijke. Je kunt als gastouder, maar ook als ouder, bij de VGOB terecht met je vragen, over de nieuwe wet, waar je tegen aan loopt in je opvang, problemen met GGD en/of gemeente, belastingvragen en vragen omtrent het zelfstandig ondernemerschap. Wij hebben verstand van zaken als het om gastouderopvang gaat en kunnen je vraag beantwoorden. Weten wij het niet, dan weten wij waar de vraag wel gesteld kan worden.

En gaat het om problemen met de Wet Kinderopvang dan kunnen wij de overheid hiervan op de hoogte stellen zodat aanpassingen gedaan kunnen worden. Wij spreken namens gastouderbureaus en gastouders, wij geven hen een platform waarmee hun stem gehoord kan worden. Het is dan wél essentieel dat de VGOB het grootste deel van de gastouderbureaus en gastouders vertegenwoordigt. Want als de achterban bestaat uit enkele bureaus en enkele gastouders dan zal de overheid eerder luisteren naar één gastouderbureau dat duizenden gastouders heeft. Dan zal één bureau gaan bepalen wat de norm is voor alle gastouders in Nederland. Een situatie die niet wenselijk is.

En nu gaat de VGOB ook een bijdrage leveren op kinderopvangtotaal.nl en in het tijdschrift Kinderopvang waarin wij veel voorkomende vragen gaan beantwoorden. Ben je gastouder en heb je een werkgerelateerde vraag voor de VGOB? Mail je vraag naar info@kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.