Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Carlien Langelaan/ VGOB – Inkomsten gastouder

Carlien Langelaan/ VGOB - Inkomsten gastouder

 

Vraag: Welke kosten kan ik in mindering brengen op de inkomstenbelasting?

Antwoord
Er is een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. De eerste is dat aan u gevraagd kan worden aannemelijk te maken waarom u bepaalde kosten in uw aangifte hebt opgevoerd. Het is daarom van belang dat u bijvoorbeeld (kassa)bonnen, facturen, kwitanties en rekeningoverzichten van uw bank goed bewaart.

Er zijn zakelijke kosten die u van uw opbrengsten mag aftrekken. Deze zakelijke kosten zijn kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitvoering van uw werk. Zoals speelgoed en knutselspullen die u speciaal hebt gekocht voor de kinderen die u opvangt. Ook bijvoorbeeld de kosten van een bankrekening die u uitsluitend gebruikt voor de kinderopvang zijn aftrekbaar en de kosten voor eten en drinken voor de kinderen (mits ouders dat niet zelf al voor de kinderen meegeven).


‘Tip: U mag wel de kosten van werkkleding aftrekken, maar er moet een zichtbaar logo opstaan van minimaal 70 cm2’

Er zijn kosten die niet aftrekbaar zijn. Kosten die u privé maakt, mag u niet aftrekken. Er zijn echter ook kosten die zowel een zakelijk- en privékarakter hebben. Van deze kosten mag u alleen het zakelijke gedeelte aftrekken.
Enkele voorbeelden zijn:

  • Werkruimte en inrichtingskosten mag u niet aftrekken, wanneer uw woonruimte (woonkamer) tevens werkruimte is. Een uitzondering hierop is een zelfstandige werkruimte, in bepaalde gevallen mag u de kosten daarvoor wel aftrekken. De kosten van een box of kinderstoel zijn dan namelijk wel aftrekbaar.
  • Kosten voor een telefoonabonnement mag u niet aftrekken. Alleen wanneer u een (mobiele) telefoon enkel zakelijk gebruikt, zijn de kosten aftrekbaar.
  • Kosten voor persoonlijke verzorging zijn niet aftrekbaar. Echter de kosten die u maakt voor de persoonlijke verzorging van de kinderen die u opvangt, zijn wel aftrekbaar.
  • Kosten voor kleding is niet aftrekbaar. U mag wel de kosten van werkkleding aftrekken. Onder werkkleding wordt verstaan; kleding vrijwel alleen geschikt om te dragen tijdens uw werk en er moet een zichtbaar logo opstaan van minimaal 70 cm2.
  • Geluidapparatuur, computers e.d. zijn niet aftrekbaar.
  • Kosten van privévervoermiddelen mag u aftrekken, u kunt per gereden kilometer een bedrag aftrekken.

Dan zijn er nog kosten die u af mag trekken met een drempelbedrag. Het opgeven van deze kosten is wat complexer. Het inhuren van een administratiekantoor is dan ook aan te bevelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.