Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog – Zorgverzekering van kinderen onderschat

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders. Zij hoeven dus zelf geen zorgverzekering af te sluiten. Toch is het belangrijk om als (aanstaande) ouder naar je zorgverzekering te kijken wanneer je kinderen hebt of wilt. Iedere levensfase kent andere zorgbezoeftes. Een zorgverzekering die vorig jaar nog aansloot bij de zorgbehoeftes van je gezin, kan dit jaar misschien niet meer voldoende zijn. Waar moet je als (aanstaande) ouders op letten?
Advertorial.jpg

Wanneer je zwanger wilt worden

Wil je in 2017 zwanger worden of ga je in 2017 bevallen, dan is het slim om even naar je zorgverzekering te kijken. Dit is namelijk dé tijd om nog iets te wijzigingen in je zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je namelijk een vergoeding voor verloskundige zorg,  kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis in geval van medische noodzaak. Is er geen medische noodzaak? Dan krijg je de bevalling in het ziekenhuis niet vergoed.

Veel vrouwen vinden het belangrijk om aan het einde van de zwangerschap alsnog de keuze te hebben om in het ziekenhuis te bevallen, ongeacht of er een medische noodzaak is. Daarom is het aan te raden om een aanvullende verzekering af te sluiten, zodat je op het laatste moment nog kunt beslissen waar je wilt bevallen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden een bevalling in het ziekenhuis wel. Tevens krijg je vanuit diverse aanvullende verzekeringen een kraampakket en (een deel van) de eigen bijdrage van kraamzorg vergoed.

Je kind aanmelden na de geboorte

Je kind is alleen verzekerd wanneer je als ouder je kind binnen vier maanden na de geboorte aanmeldt bij de zorgverzekeraar. Je kind komt dan op jouw polis te staan en krijgt automatisch de zorgverzekering van de hoogst verzekerde op de polis. Dit is voor kinderen geheel gratis en zij betalen geen eigen risico.

Tandheelkundige zorg en orthodontie

De basisverzekering vergoedt tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar. Orthodontie wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je kinderen die binnen nu en twee jaar misschien een beugel nodig hebben, dan is het raadzaam om nu alvast over te stappen naar een aanvullende verzekering met een vergoeding voor orthodontie.

Bij een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar namelijk selectievragen stellen. Veel zorgverzekeraars hebben de voorwaarde dat je eerst een jaar bij hen aanvullend verzekerd moet zijn voor orthodontie, voordat je recht hebt op de vergoeding voor orthodontie. Andere zorgverzekeraars stellen selectievragen over orthodontie. Wanneer je kind dan bijvoorbeeld reeds is doorverwezen naar een orthodontist, word je zoon of dochter hoogstwaarschijnlijk niet geaccepteerd voor de desbetreffende aanvullende zorgverzekering. Gelukkig is er een aantal zorgverzekeraars die alternatieven bieden met een vergoeding van orthodontie, waarbij iedereen direct aangenomen wordt.

Het is daarom belangrijk om al in een vroeg stadium na te denken over of je kind mogelijk in de aankomende jaren een beugel nodig heeft. Pas je aanvullende verzekering tijdig aan of vraag advies bij een zorgadviseur van je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder valt fysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oefentherapie Cesar Mensendieck en oedeemtherapie. Kinderen krijgen maximaal 18 behandelingen vergoed. Hebben zij meer behandelingen nodig of hebben ze een bepaalde soort fysiotherapie nodig die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dan is het belangrijk om als ouder hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kind krijgt dan automatisch ook deze aanvullende verzekering, met vergoeding voor fysiotherapie.

Heb of wil je kinderen, dan is het dus belangrijk om kritisch naar je zorgverzekering te kijken, ook al zijn zij gratis meeverzekerd. Het is aan te raden om je zorgbehoeftes te bespreken met een zorgadviseur. Het UnitedConsumers ZorgCollectief merkt dat veel mensen geen passende zorgverzekering hebben. Zij bespreken de zorgbehoeftes met hun verzekerden en geven advies over een zorgverzekering die past bij de persoonlijke situatie. Hierbij zien zij dat veel mensen onder- of oververzekerd zijn. Kijk daarom nog eens samen met een zorgadviseur naar je zorgverzekering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.