Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Met de juiste kennis haal je meer uit bewegen

‘Oh mama, kijk eens!’ Mijn dochter wijst enthousiast naar de grote dikke boomstam op het gras tijdens onze wandeltocht van de kinderopvang naar huis. Meerdere grote oude bomen zijn omgezaagd en het lijkt erop dat ze deze boomstam bewust hebben laten liggen. Ik zie haar ogen schitteren van opwinding. ‘Mag ik daar alsjeblieft op klimmen?’ vraagt ze me met haar liefste stem.
Rebecca Beck

Na een bevestigend antwoord van mijn kant zie ik dat ook haar broer deze kans niet aan zich voorbij laat gaan. Samen rennen ze op de boomstam af en klimmen er aan de ene kant op. Het balanceren op de stam en lopen naar de andere kant van de stam gaat mijn zoon erg goed af. Mijn dochtertje heeft er nog wat meer moeite mee, maar ze geeft niet op. Na een aantal pogingen wijst ze me vol trots, met een grote lach, op het resultaat: ‘Kijk mama, het is gelukt! Ik ben er!’ Blijdschap en adrenaline spatten van haar gezicht!

Boomstammen bij de kinderopvang

Deze ervaring doet me denken aan KIK Kinderopvang in Teteringen. Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik daar op bezoek geweest, omdat bewegen bij deze organisatie erg centraal staat. Toen ik aankwam vielen de twee boomstammen in de tuin me onmiddellijk op. Tijdens het interview kwamen ze dan ook snel ter sprake. De eigenaresse, Lotti van der Wouden, had de boomstammen daar bewust laten plaatsen zodat kinderen kunnen oefenen met bewegen: klimmen en klauteren, springen en landen en balanceren en vallen. Ook viel het me op dat kinderen er met hun loopfietsjes tussendoor probeerde te manoeuvreren.

‘Zo worden de kinderen uitgedaagd om te bewegen en zich te ontwikkelen’, lichtte Lotti mij tijdens het interview toe. Ik vond het erg mooi om te ervaren hoe bewegen daar gestimuleerd werd door zowel beleid als praktijk. En ook door zowel de fysieke als de sociale omgeving. De fysieke omgeving is dusdanig ingericht dat kinderen worden uitgedaagd om te bewegen. Vanuit de sociale omgeving stimuleren de pedagogisch medewerkers kinderen te bewegen met activiteiten. De kinderen gaan bewegend op onderzoek uit en zoeken hun grenzen op. Een mooie bijkomstigheid is dat de pedagogisch medewerkers op verschillende manieren zijn geschoold op bewegen. Zo werkt de organisatie onder andere via de aanpak en scholing Gezonde Kinderopvang.

Zet jij al in op de motorische ontwikkeling van jonge kinderen?

Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de (motorische) ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Maar hoe stimuleer je jonge kinderen om veel en gevarieerd te bewegen binnen de context van de kinderopvang? De Mini-learning biedt praktische kennis, handvatten en tools om mee aan de slag te gaan. De korte e-learning van 30-40 minuten start met informatie over ‘nut en noodzaak’ van bewegen voor de motorische ontwikkeling. Nadat duidelijk is wat motorische ontwikkeling precies is en wat het belang ervan is, wordt uitgelegd hoe je de motorische ontwikkeling kunt stimuleren. Na een korte toets gaat de Mini-learning dieper in op de manieren waarop bewegen bijdraagt aan het stimuleren van de motorische ontwikkeling.

Maak gebruik van de Beweegspelletjes en Praatplaten

Dan komt de Praatplaat in beeld bij de Mini-learning: een plaat met illustraties die bedoeld is om met ouders of collega’s in gesprek te gaan over het belang van bewegen van jonge kinderen. De Praatplaat helpt dit gesprek te voeren en met de juiste inspiratie op zoek te gaan naar beweegkansen die passen bij het betreffende kind. Naast de Praatplaten komen ook de Beweegspelletjes aan bod: eenvoudig in te zetten spelletjes gericht op de basisvaardigheden van bewegen. De Mini-learning legt uit wat deze basisvaardigheden precies zijn en hoe je de Beweegspelletjes toepast in de dagelijkse praktijk. Na enkele laatste toetsvragen en nog wat praktische tips is de Mini-learning afgerond en kunnen de Praatplaten en Beweegspelletjes kosteloos aangevraagd worden.

 

Wil je meer weten over de Mini-learning motorische ontwikkeling? Bezoek de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen en ga aan de slag! Met de juiste kennis haal je meer uit bewegen voor jonge kinderen.

 

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.