Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Peter van Zijl – Een nieuwe naam is niet genoeg

‘We zijn geen oppas. We verdienen een andere naam.’ De kern van de reacties op de column waarin ik voorstelde om de naam ‘kinderopvang’ voorgoed af te schaffen. Uit de honderden duimpjes-omhoog en reacties op Kinderopvangtotaal, LinkedIn en via e-mail blijkt dat ik een pijnlijke plek raakte. Vakgenoten zijn het eens: uw belangrijke taak is niet het opvangen van kinderen, maar hen begeleiden in hun ontwikkeling.
Peter van Zijl

Ik ben blij met de variatie in reacties, want het geeft ook eyeopeners. Er zijn gemene delers. De frustratie heeft de overhand. ‘Ouders zien kinderopvang als dure oppas’, aldus een pedagogisch medewerker. Ouders krijgen te weinig informatie over de eerste duizend dagen van hun kind, dus ze onderschatten het belang van doordachte begeleiding en stimulering. Ouders hebben er ook nauwelijks weet van dat ze met specialistisch geschoolde professionals te maken hebben. ‘En dat blijft zo, welke mooie naam je er ook opplakt’, schrijft iemand nuchter. Mijn conclusie: een betere naam alleen is dus niet genoeg.

Sommigen zijn realistisch. Ouders werken én willen graag kinderen, dat kun je alleen combineren als er iemand op je kind past. Het primaire doel van ouders is dus niet ontwikkelingsstimulering. Zij zoeken heel praktisch opvang, en zien kindercentra ook in dat licht.

Een enkeling vindt de naam ‘kinderopvang’ geen probleem. ‘Peuterspeelzaal’ is immers ook een bekend merk en dekt evenmin de lading. Iemand merkt op dat het belangrijker is dat het vakgebied aan waarde wint en dat de inhoud bekendheid krijgt. Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer, concludeert zij: ‘Ik voel een goede vibe en dat is belangrijker dan de benaming. What’s in a name?

De meesten onderschrijven echter mijn oproep tot actie, en willen nog een stap verdergaan. Niet alleen de naam ‘kinderopvang’ moet op de schop, er moet ook een alternatief komen voor ‘kinderdagverblijf’ en ‘pedagogisch medewerker’. ‘Schaf alsjeblieft die vreselijke afkorting P-emmer af. De pedagogisch professional is de spil, steun en toeverlaat van kind, ouder en collega. Dat verdient een supernaam.’ Beroepsvereniging PPINK bijvoorbeeld heeft vanaf haar start enkele jaren geleden de beroepsnaam omgedoopt tot ‘pedagogisch professional’ en hanteert dat consequent in alle uitingen.

‘Zoals ik al hoopte: dit vakgebied barst van de slimme, betrokken vakmensen met ideeën’

Wat is een goede benaming voor dit vakgebied, vroeg ik u een maand geleden. Het is geen verrassing, velen willen ‘kindontwikkeling’ in de naam terugzien. Gastouders bijvoorbeeld worden liever ‘kleinschalig centrum voor kindontwikkeling’ genoemd. Je zou dit kunnen doortrekken naar ‘beroepskracht kindontwikkeling’. De overheid zal hierin uiteraard een rol spelen en moeten meedoen met bijvoorbeeld een wet en toeslag Vroegtijdige Kindontwikkeling.

Zoals ik al hoopte: dit vakgebied barst van de slimme, betrokken vakmensen met ideeën. Welke ingrediënten ik heb gehoord die moeten weerklinken in de naam? De eerste duizend dagen zijn superbelangrijk; ontwikkeling staat centraal; samenwerking met het onderwijs; de beroepskracht is een professional; weg met het onderscheid tussen gastouders en kinderopvangmedewerkers; én alle kinderen hebben recht op deze mooie voorziening.

Tja, vat dat maar eens samen. Ik stem voor een totaal nieuw begrip. Een naam die nog lading moet krijgen. Tegenwoordig ‘googlen’ en ‘appen’ we; woorden die voorheen niet bestonden, maar die nu iedereen gebruikt. Wat het ook wordt, we moeten de nieuwe naam met een golf van informatie collectief in heel Nederland promoten. Ik discussieer graag met u verder.

Kinderopvang. Als er één naam de lading allang niet meer dekt, is het ‘kinderopvang’. Laten we bij de start van dit nieuwe decennium die knuppel nu eens in het hoenderhok gooien en die term, die uw vak schromeloos onderschat, afschaffen.’ Lees de vorige blog van Peter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.