Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nathalie Camacho – 3 tips om waardevol te coachen

Ik zie heel duidelijk het parallel van wat baby’s nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Dit heeft een coachee namelijk ook nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Deze randvoorwaarden schep jij als coach. In deze blog geef ik 3 tips vanuit het perspectief van de baby om waardevol te coachen.
Nathalie Camacho

Ik neem de baby als voorbeeld maar je kan hier ook wel de peuter of het kind lezen. Ik kies bewust voor een baby, omdat een baby nog heel puur is. De manier waarop een baby naar de wereld kijkt, is met een open en nieuwsgierige blik, zonder oordeel. Dat vind ik een mooie waardevolle houding die je als coach kan aannemen tijdens de coaching.

Het is heel waardevol als je coachee ook op deze manier leert kijken naar zichzelf. Met een open liefdevolle blik, zonder oordeel, niet denkend in goed of fout maar vooral nieuwsgierig. Je coachee wordt zich bewust van het eigen handelen en het effect daarvan en gaat op een nieuwsgierige manier voelen wat het met hem/haar doet, voelt het prettig of onprettig. Vervolgens kan hij/zij zoeken naar de manier die het beste past bij zichzelf.

Door het aannemen van deze houding ontstaan als vanzelf de coachvragen om tot de kern te komen en als vanzelf ontstaat bij de coachee de oplossingen voor de problemen of de stappen om verder te groeien.

Het gave gevolg hiervan is dat we ieders eigen wijsheid benutten en er een pallet aan talentenvolle medewerkers ontstaat in je team. We zijn namelijk geen robot en ik ben ervan overtuigd dat er niet alleen maar 1 manier van pedagogisch handelen goed is. Wat mij betreft gaat het pedagogisch coachen om samen een lerende omgeving te creëren, waarin iedereen ervaring mag opdoen, kan groeien en zich optimaal ontplooit.

Het uiteindelijke doel is dat deze waardevolle medewerkers een liefdevolle omgeving creëren wat afgestemd is op de behoefte van de kinderen, met voldoende ontspanning en uitdagingen zodat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen op hun eigen wijze.

Waarschijnlijk zijn jouw teams nog niet op dit punt, maar wil je er wel naar toe werken. Ik heb 3 tips wat je bewust in je coaching kan inzetten. Deze 3 tips zijn ontstaan vanuit het perspectief van de baby, want zij hebben dit hard nodig om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

  • Creëer rust en ontspanning.

Creëer een omgeving van rust en ontspanning. Jij en jouw coachee mogen er gewoon even zijn. Door de rust en de ontspanning creëer je helderheid, net als troebel water helder wordt als door stilstand alle zandkorrels naar beneden dwarrelen en de zon erop schijnt.

Je kan dan pas samen goed kijken naar alles wat er speelt en wat er in je coachee afspeelt, aan gedachtes en emoties. Als er rust is dan is het makkelijker om bij je gevoel te komen, je intuïtie te gebruiken en je verstand te benutten. Je zet de schijnwerpers op de eigen wijsheid van je coachee.

  • Zorg voor oprechte aandacht en afstemming.

Wees bewust van hoe krachtig jouw oprechte aandacht en afstemming op je coachee is. Ik zie veel mensen in de kinderopvang die geen aandacht voor zichzelf hebben. Alle aandacht geven ze weg aan de kinderen of collega’s en ze vergeten zichzelf. Door jouw oprechte aandacht voor je coachee zal hij/zij zich gezien voelen en zichzelf ook meer in beeld gaan krijgen. Vanuit daar kan er nieuwsgierig gekeken worden naar bijvoorbeeld de behoefte van je coachee.

Hoe bewuster we zijn van onze eigen behoefte hoe beter we kunnen afstemmen op de behoefte van anderen. Even een voorbeeld; als ik in een donker/rommelig/muffig kantoortje zit dan kan ik niet met oprechte aandacht bij mijn coachee zijn en heb ik veel moeite om af te stemmen. Ik ben op dat moment meer met mezelf en mijn onprettige gevoel bezig dan er voor de ander te zijn. Het is dan aan mij om eerst aan mijn eigen behoefte te voldoen zodat ik me kan focussen op de coaching.

  • Creëer een prikkelende omgeving met uitdaging.

Tijdens de coachgesprekken creëer je als het ware een grote spiegel waar je samen met coachee in gaat kijken. Het is belangrijk om vanuit een nieuwsgierige niet oordelende houding, vragen te stellen om zo tot de kern te komen. De coachee wil zich ontwikkelen op pedagogisch gebied en loopt waarschijnlijk tegen een aantal dingen aan wat hij/zij met jou wilt bespreken. Als coach stel je vragen om bewustwording te creëren, samen ga je op avontuur. Aan jou om ook de moeilijkere vragen te stellen, waarvan je voelt dat die ook lastig zijn voor je coachee om te beantwoorden. Stel de vragen met als doel om je coachee dichter bij zichzelf te brengen, ook al voelt dat spannend. Je coachee heeft de oplossingen zelf in huis, daarvoor moet hij/zij het dicht bij zichzelf zoeken.


Nathalie Camacho is één van de sprekers op het Jaarcongres Management Kinderopvang op 24 mei. HAar lezing gaat over hoe je je team in beweging zet. Bekijk het programma


 

Nathalie Camacho
Nathalie Camacho is eigenaar van ForsaPedagogiek.com en werkzaam als pedagogisch coach/beleidsmedewerker bij Ska kinderopvang. Ze gelooft dat de kinderopvang echt van betekenis is in de ontwikkeling van kinderen. Als coach, spreker en trainer deelt ze haar passie, kennis en kunde over het creëren van sterke teams met 'harTwerkende' professionals. Zo helpt ze kinderopvangorganisaties bouwen aan een sterke pedagogische omgeving. Haar focus ligt op aandacht voor het team, aandacht voor het jonge kind en aandacht voor ontwikkeling met als resultaat ontspannen werken, werkgeluk en pedagogische kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.