Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Monika Katinger – Boek van het jaar

‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts kan wat mij betreft terecht ‘Prentenboek van het jaar 2016’ genoemd worden. Een simpel, lief, overzichtelijk verhaal dat door de goede woordkeuze en doordat het rijmt zeker een verrijking van de taal voorstelt.
Monica Katinger Pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Jongetje Mik gaat naar een boerderij, waar zij er een geitje bij hebben gekregen. Hij ontmoet een koe, een paard, een scharrelkip, een konijn en een varken met een biggetje. En alle dieren juichen: we hebben er een geitje bij! Samen met de boer en alle dieren gaat Mik naar de stal waar de moedergeit met het kleine geitje in het hooi liggen:

‘Het kleine geitje ligt in het hooi. Sst, hij slaapt. Wat is-ie mooi!’

Prachtige illustraties van Iris Deppe, in mooie ‘gedempte’ kleuren en de leuke details dragen bij aan het genot van dit boekje. Geen abstracte tekeningen met afbeeldingen waarover soms ook volwassenen zich het hoofd moeten breken. Duidelijk herkenbare dieren met lieve koppies en  een vriendelijke uitstraling. Een boek met een verhaal dat je hart verwarmt, dat liefde en rust uitstraalt. Een boek naar mijn hart.

Ik twijfel er niet aan dat het boek ook de harten van onze peuters heeft verwarmt. Op mijn locatie hebben de peuters van twee peutergroepen en twee verticale groepen zich bij elkaar gevoegd en zich lekker op zachte kussens genesteld. Mama van Marijn van mijn groep heeft het boek met aandacht en toewijding gelezen, al heeft haar eigen zoontje het voor haar een beetje moeilijk gemaakt – tja, als je mama er bij is, dan wil je toch bij haar op schoot zitten? Nadat de kinderen ook nog een krentenbolletje en een appelsapje hadden weggewerkt, werd het boek nogmaals gelezen.

Ja, het verhaal gaat pas goed leven als het een paar keer wordt gelezen. Dus in de middag hebben we het weer gedaan. Het is erg leuk om te zien hoe de kinderen steeds meer ontdekken, van alles aanwijzen, de vragen stellen en anticiperen op wat er komen gaat.
Trouwens – wat ik ook erg toepasselijk vond: in het gezin van Marijn is er ook net een kleintje bij… en die was er op deze voorleesochtend ook gezellig bij… 

Schattig of suggestief? Monika beschreef de vorige keer een debat over seksualiteit bij kinderen. Lees haar blog over Kinderen en seksualiteit hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.