Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marion Duisterhof – Wie trekt er aan de noodrem?

Zonder een blad voor de mond te nemen schrijf ik deze blog. Tot mijn grote verbazing las ik namelijk enige tijd geleden in een artikel op Kinderopvangtotaal een reactie van Saskia Speelman van de Branchevereniging.
Marion-Duisterhof-EPI.png

Zij gaf toe, dat als de Brancheorganisatie geweten had dat de maatregelen van de IKK grote financiële gevolgen zouden hebben, het bestuur haar handtekening niet had gezet onder de nieuwe Wet IKK. Hebben u en het bestuur dan al die tijd zitten slapen, mevrouw Speelman? Zet de Branchevereniging Kinderopvang (BK) een handtekening onder een wet, terwijl u nog niet in kaart hebt gebracht wat de consequenties zijn, zoals het berekenen van de financiële gevolgen? Is dat niet het minste wat u had kunnen doen als u de belangen van zoveel kinderopvangorganisaties behartigt?

En wat het zo onrechtvaardig maakt, is dat de kinderopvangorganisaties die niet bij de brancheorganisatie aangesloten zijn, hier nu ook de gevolgen van moeten dragen. Zelf ben ik al jaren niet meer aangesloten bij de BK, omdat ik in deze 33 jaar als ondernemer in de kinderopvang al diverse malen teleurgesteld ben in hun denkwijze en handelen. Het is onmogelijk de belangen van werknemers en werkgevers te behartigen in één organisatie. Directeuren van (grote) kinderopvangorganisaties zijn ook werknémers, die op de loonlijst staan. Door nalatigheid van de branchevereniging zullen wij nu allen de consequenties ondervinden.

Hebben u en het bestuur al die tijd zitten slapen, mevrouw Speelman?

Minister Asscher heeft één van de grootste rollen in het geheel. Tijdens de periode van de formatie kan er momenteel niéts worden geregeld in Den Haag. Minister Asscher, die zich niet aansluit bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, heeft als demissionair minister de Wet IKK door weten te voeren. Door de handelingen die minister Asscher heeft doorgevoerd, zal de gehele kinderopvang, dus ook ouders, daar de gevolgen van moeten ondervinden. Kinderopvangorganisaties zijn namelijk genoodzaakt om hun uurtarief met ingang van 2018 te verhogen.

Voor alle duidelijkheid, ik ben een groot voorstander van een zo hoog mogelijke kwaliteit in de kinderopvang. De mensen om mij heen weten en ervaren dat het dagelijks als een rode draad door mijn werk heen loopt. Kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel. Net als de branchevereniging heeft ook de heer Asscher de haalbaarheid niet onderzocht door middel van een berekening.  

De Wet IKK met 21 maatregelen is enige tijd geleden door de Eerste Kamer aangenomen. Door dit besluit is er veel commotie ontstaan. Minister Asscher heeft daardoor doen besluiten om één van de hoofdmaatregelen, namelijk de wijzigingen in de bkr, met één jaar, uit te stellen. Daardoor lijkt de rust wedergekeerd te zijn. Echter zal dit uitstel toch voor veel onrust zorgen, maar ook de andere twintig maatregelen hebben onomkeerbare gevolgen.

Bedankt minister Asscher, dat u ons, net na een zware crisis waarbij velen van ons zelfs zijn omgevallen, zo ondersteunt. Dat u niet begrijpt, dat wij op dit moment onze reserves weer moeten opbouwen om ook straks in moeilijke tijden onze hoofden weer boven water te kunnen houden. Bij de meeste ondernemers zit er nog geen vet op de botten. We hebben alles in het werk gesteld om ons hoofd boven water te houden. Het uurtarief werd vanuit de overheid jaren niet verhoogd, de salarissen wel: zelfs twee keer per jaar per medewerker. Het waren zware tijden.

Bedankt minister Asscher, dat u ons, net na een zware crisis waarbij velen van ons zelfs zijn omgevallen, zo ondersteunt

Net als vele andere wetten die in Den Haag snel worden doorgevoerd, weten we al dat dit desastreus kan worden voor de branche. Hier staan regelmatig artikelen over in de krant, zoals bijvoorbeeld: de jeugdzorg die plotseling vanuit de gemeenten geregeld moest worden. Het werd een blamage, men was er nog lang niet klaar voor, iedereen wist het. En toch lijkt het er weer op dat de kamer een demissionair minister zijn gang laat gaan. Alle aandacht is namelijk gericht op de onderhandelingen, waar minister Asscher niet aan mee wil doen. En daardoor is er ook dit keer een wet aangenomen met fatale gevolgen.

Ik roep alle kinderopvangorganisaties op, om een officiële klacht in te dienen bij de branchevereniging zodat er een signaal wordt afgegeven vanuit de branche. Ook het sturen van een brief naar minister Asscher en Kamerleden kan ogen doen openen. Laten we niet toekijken en afwachten, maar onze stem laten horen!

1 REACTIE

  1. Nu ga ik dus een brief sturen aan de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). Was ik eerst nog hoopvol dat de BK het “nog wel zal bijsturen” nadat Saskia Speelman er ronduit voor uitkwam dat de BK de kosten en implicaties van de wet IKK niet door had, nu niet meer. De BK leert niet van haar fouten. Nu komt een onderzoek naar de gevolgen van de voorgestelde BKR (en met name betreffende kids tot 1 jaar). En de BK mag een klankbordgroep lid afvaardigen. En wie wordt dat? Wout Slob van Partou! Niets tegen Wout Slob, niets tegen Partou! Maar is Partou niet (naar eigen zeggen) de grootste opvang organisatie van Nederland? En zijn de consequenties van de voorgestelde BKR voor de kleine(re) organisaties juist niet veel groter, wellicht zelfs “killing” (naast uiteraard de juist verwachte mindere kwaliteit , denk aan toename verticale groepen om economische redenen)? En is dan niet de BK-inzet van Slob door zijn herkomst juist zeer discutabel? Ik pleit voor een klankbordgroep BK afgevaardigde van een kleine organisatie. Pas dan kan ik vertrouwen hebben in de BK inzet! En ik zal dit hen laten weten. Ik schrijf een brief!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.