Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marianne van Hall – Peuterhype

Wat een commotie over de Amsterdamse plannen; wat een persaandacht voor de voorschoolse voorziening; wat een weerstand ook van alle kanten! Met een schok werd ik wakker geschud uit mijn euforische droom, dat we in Nederland het belang van een basisvoorziening voor jonge kinderen ook eindelijk zouden inzien.
Blog Marianne van Hall - Peuterhype

Ik heb vooral met veel aandacht en stijgende verbazing de stroom van negatieve  ’particuliere‘ reacties op de plannen gelezen op het net. De conclusie kan alleen maar zijn, dat we nog een wereld te winnen hebben bij de gemiddelde Nederlander!

En in dat licht ben ik erg verbaasd over de verontwaardigde toon van de reacties vanuit de branche kinderopvang. Want:

  • Is dit nou niet precies wat we zelf ook willen: een basisvoorziening voor kinderen, een doorgaande lijn met het onderwijs, het accent weg van ’opvang‘ naar ’ontwikkelingsgerichte begeleiding‘?
  • Werken niet de meeste kinderopvangorganisaties samen met het onderwijs met als stip aan de horizon: het Integraal Kindcentrum waar geen zichtbare scheiding meer is tussen kinderopvang, peuterspeelzaal of onderwijs, maar waar vanuit één gezamenlijke visie gewerkt wordt?
  • Zouden we dan niet juist blij moeten zijn, dat we de gemeenten en de Inspectie aan onze kant vinden? En zouden de plannen van Amsterdam of van Asscher dan niet veeleer een kans zijn dan een bedreiging?

Ik stel voor dat we ons enthousiast opstellen en roepen: “Wij zijn er klaar voor! Wat kunnen we bijdragen?” En aan de overheid en het onderwijs zichtbaar maken, dat we goed-geoutilleerde gebouwen in elke wijk klaar hebben staan en bijgeschoolde medewerkers die pas onlangs allemaal een VVE-opleiding hebben gevolgd!


‘Ik stel voor dat we ons enthousiast opstellen en roepen: “Wij zijn er klaar voor! Wat kunnen we bijdragen?’

En dan vooral samen met overheid en onderwijs aan de gemiddelde Nederlander duidelijk maken waarom het voor heel jonge kinderen belangrijk is om – náást de liefdevolle opvoeding thuis – al enkele dagen per week de vruchten te plukken van spelen en leren in een groep, in een op-en-top kindgerichte en stimulerende omgeving! Die er al ìs!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.