Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marianne van Hall – Hoezo regie

De vier grote steden (G4) vinden dat ze de regie moeten krijgen over de voorschoolse educatie van kinderen van 2,5 tot 4 jaar in zowel peuterspeelzalen als kinderopvang. Dat schrijven de onderwijswethouders van de G4 in een brief aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.
Blog Marianne van Hall - Hoezo regie

De wethouders van de vier grote steden willen een vuist maken tegen segregatie in kinderopvang en peuterspeelzaal. Een uitstekend idee! Om dat te bewerkstelligen vragen zij de regie over deze beide voorzieningen. En in ruil daarvoor (!) willen zij dat alle kinderen vanaf 2,5 jaar het wettelijk recht krijgen op een plek op een voorschoolse voorziening. Alweer zo’n uitstekend idee trouwens!

Toch klopt er iets niet. De gemeente heeft al de regie over voor- en vroegschoolse educatie. De gemeente Leeuwarden heeft bijvoorbeeld al jaren geleden besloten dat VVE niet gebruikt moet worden om segregatie in de hand te werken maar om segregatie te voorkomen. En daarom worden àlle pedagogisch medewerkers van àlle kinderopvang en peuterspeelzalen in de gemeente geschoold in een VVE-programma. De gemeente Leeuwarden heeft op hetzelfde moment besloten om peuterspeelzalen en kinderopvang qua financiering gelijk te trekken: de belastingdienst betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage aan werkende ouders, de gemeente een inkomensafhankelijke bijdrage volgens dezelfde tabel aan alle niet-werkende ouders. Een systeem dat even simpel als eerlijk is; dat alle voorzieningen in gelijke mate toegankelijk maakt voor alle kinderen van Leeuwarden en waar ze bovendien op alle locaties dezelfde ontwikkelingsgerichte aandacht krijgen! De gemeente Leeuwarden kiest ervoor om ouders te ondersteunen in plaats van organisaties. Niks “commerciële kinderopvang” versus “gesubsidieerde peuterspeelzaal”! En daarvoor is het dus helemaal niet nodig dat de regie van kinderopvang en peuterspeelzaal naar de gemeente overgaat: die regie kun je gewoon pakken.


‘Maar stel nu, dat deze hartenkreet van de G4 leidt tot de al jaren door de hele branche gewenste doorbraak?’

Maar stel nu, dat deze hartenkreet van de G4 leidt tot de al jaren door de hele branche gewenste doorbraak? Stel dat dit geluid wel opgepakt wordt? Stel dat dit uiteindelijk leidt tot een basisvoorziening van 2 of 3 dagen voor alle kinderen vanaf 2 jaar? Stel dat de wethouders van de G4 wel voor elkaar krijgen waar de Bernard van Leerfoundation en het Kinderopvangfonds in hun rapport “Kies nu voor kinderen” al tevergeefs voor pleitten? Stel….?

Met dat resultaat in het achterhoofd, gaan we natuurlijk als één man achter de wethouders van de G4 staan. Kom op wethouders: bepleit je zaak en zorg voor een goede basisvoorziening! Wij van de kinderopvang en peuterspeelzalen houden onze adem in…!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.