Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marianne van Hall – Hoezo fraude voorkomen?

Afgelopen week ben ik weer behoorlijk teleurgesteld in de flexibiliteit van de Nederlandse instanties. Ik had o.a. een gesprek met de Belastingdienst Toeslagen naar aanleiding van onze actie om kinderopvang voor mensen met een laag inkomen een jaar lang gratis aan te bieden en dit gesprek is in een paar woorden samen te vatten nl. “Nee, dat mag niet!”
Blog Marianne van Hall - Hoezo fraude voorkomen?

Het maakt niet uit, dat je vertelt dat je hen op geen enkele manier benadeelt, dat je aangeeft, dat je alles transparant en volstrekt controleerbaar zult doen. Het antwoord blijft: “Nee, dat mag niet!”

Waar zijn we in vredesnaam mee bezig in Nederland? Kabinetten lang hoor je niets anders dan: wij gaan in deze periode voor deregulering! Geweldig, denk je dan. Maar voor elke regel die afgeschaft wordt, komen er drie nieuwe in de plaats! Nu vertelde de medewerker van de Belastingdienst Toeslagen dat het voor 99,9% zeker is, dat per 1 januari 2014 toch het beleid wordt ingevoerd, dat alle belastingtoeslagen voortaan op één rekening worden gestort, nl. die van de aanvrager. Op dit moment stort de fiscus voor 30 procent van de kinderen (155 duizend in totaal) de toeslag direct op de rekening van de kinderopvang en deze ouders krijgen dan van de kinderopvang een netto factuur. “Dat levert de belastingdienst veel administratieve rompslomp op”, wordt gezegd, “en brengt voor de belastingdienst veel kosten met zich mee” En daarom wordt hiermee gestopt. NB deze kosten zijn volgens de informatie van de Belastingdienst zelf 1,8 miljoen.


‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!” Helaas, vooral voor de fraudeurs van deze wereld.’

Ik was daar even stil van.

In deze zelfde week kwam immers in het nieuws hoe er op grote schaal fraude wordt gepleegd door Bulgaren die fictieve huurtoeslag aanvragen. Kosten ongetwijfeld vele miljoenen zo niet miljarden! Nog een voorbeeld (uit het nieuws van 31 januari van dit jaar): “Een 36-jarige man zit vast omdat hij voor vele huishoudens een toeslag voor kinderopvang zou hebben aangevraagd. Die gezinnen maakten volgens justitie waarschijnlijk geen gebruik van de opvang. Het Openbaar Ministerie zei woensdag dat het gaat om een fraude van in totaal ongeveer 6 miljoen euro.”

Als eenvoudige burger denk je dan toch, dat er eerder een wet ingevoerd zou moeten worden dat alle toeslagen voortaan alleen nog maar op de rekening van woningcorporaties en kinderopvangorganisaties gestort worden. Deze worden gecontroleerd door een accountant en zo nodig door de fiscus zelf. Maar nee, dat is blijkbaar te simpel gedacht.

Het aantal dubieuze debiteuren en onbetaalde rekeningen in de kinderopvang is nu al hoog. Klanten hebben de toeslag voor de kinderopvang soms al uitgegeven en de kinderopvang blijft met de onbetaalde rekening en de kosten zitten. Dat zal in de toekomst dus alleen maar erger worden. “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!” Helaas, vooral voor de fraudeurs van deze wereld. Wat zullen ze lachen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.