Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marianne van Hall – Het verlanglijstje van de Gezinstop

Het is de tijd van Sinterklaas en dus van de wensenlijstjes. En wat blijkt? Als het gaat om de kinderopvang, dan liggen er nogal wat wensen!
Blog Marianne van Hall - Het verlanglijstje van de Gezinstop
  • Asscher wil: ‘dat schooltijden beter worden aangepast aan het werk.’
  • Asscher wil: ‘dat werktijden beter passen bij schooltijden.’
  • Asscher wil: ‘dat de kinderopvang meer flexibele contracten biedt en meer kwaliteit.’ (toverwoord!)
  • Kinderopvang wil: ‘dat overheid met visie en meerjarenbeleid komt.’
  • Voor Werkende Ouders wil: ‘dat er een betere balans komt tussen werk en gezin.’
  • Vakbonden willen: ‘dat het kabinet meer duidelijkheid geeft over de toekomst van de kinderopvang.’
  • Werkgeversorganisaties hebben dat ook op hun lijstje staan!

De lijst met wensen is onuitputtelijk lang. Gek, hè: als ik al die wensen zo lees, die gisteren op de Gezinstop van de drie ministeries van Sociale Zaken, Onderwijs en VWS geuit zijn, dan lijkt het net of iedereen hetzelfde wil. Je vraagt je daarom af wat eigenlijk het probleem is. Alle neuzen dezelfde kant op; wat wil je nog meer? Actie, zou ik zeggen! En toch bekruipt me het gevoel, dat we onderhuids een beetje aan het jij-bakken zijn. Iedereen wil wel graag “krijgen”, maar Sinterklaas is een feestje dat draait om het “geven”.


‘Iedereen wil wel graag “krijgen”, maar Sinterklaas is een feestje dat draait om het “geven’

Daar komt bij, dat Sinterklaas een kinderfeest is. En het verontrustende van de Gezinstop is wat mij betreft dat ik nergens op al die lijstjes het wensenlijstje van de kinderen heb aangetroffen. Nu waren de kinderen natuurlijk niet uitgenodigd, maar het was mooi geweest, als er een partij was opgestaan, die gezegd had: ‘Ik heb het wensenlijstje uit de schoenen van mijn zoon en dochter bij me, en dit staat erop…!’ De politiek had een stem, de werkende ouder had een stem, de arbeidsmarkt had een stem en zelfs de kinderopvang had een stem, maar dat kinderopvang in onze samenleving zou moeten draaien om wat goed is voor kinderen en niet om economische en financiële belangen, dat zag ik niet duidelijk vertaald in de wensenlijstjes van de aanwezigen.

Wat zou het mooi zijn geweest, als de Gezinstop een veel verrassender verloop had gehad: niet praten over wat je graag zou willen, maar zeggen wat je gaat doen! Dat is de enige wens, die op mijn lijstje staat! Als er nog eens een Gezinstop komt waar dat gevraagd wordt, dan hoop ik dat ik erheen kan, want wij hebben heel wat te geven!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.