Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marianne van Hall – Anti-kinderopvang-land

Iedereen in de kinderopvang weet het: het blijft hard werken om het negatieve beeld dat in Nederland heerst over kinderopvang te veranderen. Vaak heb je het gevoel dat je twee stappen voorwaarts doet, maar dan weer drie achteruit. En dan is het verleidelijk om te kijken naar andere landen en hoe het daar geregeld is. Van oudsher natuurlijk Scandinavië waar het recht op kinderopvang voor elk kind verankerd is in de grondwet. Wauw!
Blog Marianne van Hall - Anti-kinderopvang-land

Maar recent en dichterbij huis: Duitsland! Vanaf 1 augustus 2013 heeft ieder kind vanaf 1 jaar daar recht op gratis (!) kinderopvang. De regering doet een forse investering om dit mogelijk te maken en dat staat in schril contrast met de bezuinigingen op de kinderopvang in Nederland. En, toeval of niet? Waar de Nederlandse economie afgelopen jaar flink kromp, realiseerde Duitsland juist een lichte groei. Dat is terug te vinden in de werkgelegenheid: in Nederland verdwenen volgens het CBS in één kwartaal 75.000 banen, in Duitsland kwamen er banen bij. In Leeuwarden hebben wij alvast een schot voor de boeg gedaan: gratis kinderopvang voor ouders/verzorgers met een bruto gezinsinkomen onder de € 30.000.


‘Niet alle ouders zijn van nature pedagogische cracks, maar dat hoor je in Nederland maar weinig mensen zeggen!’

Want natuurlijk gaat het ons niet eens om de economie, nee, het gaat om het kind. Te vaak wordt in Nederland de gezinsopvoeding geïdealiseerd. Alleen thuis met een van de ouders in een gemiddelde eengezinswoning kan voor een kind behoorlijk saai zijn. Niet alle ouders zijn van nature pedagogische cracks en niet alle gezinnen kunnen zich veroorloven om een stimulerende omgeving voor hun kind(eren) te creëren, maar dat hoor je in Nederland maar weinig mensen zeggen!

En dan opeens klinkt er uit onverdachte hoek een heel positief geluid over de waarde van kinderopvang. Op de site mamaenzo.nl worden vijf grote voordelen van kinderopvang benoemd en uitgewerkt:

1) Kinderopvang bevordert de sociale ontwikkeling
2) Kinderopvang is een goede voorbereiding op school
3) Kinderopvang zorgt voor gezonde zelfstandigheid
4) Kinderopvang stimuleert de algehele ontwikkeling
5) Kinderopvang verbreedt de wereld van je kind

Deze 5 grote voordelen van kinderopvang, kan ik allemaal moeiteloos uitwerken en onderbouwen met voorbeelden. Maar voorlopig zit ik met een brede glimlach voor me uit te staren en te dromen van “Nederland kinderopvang-land”! Het komt; ooit!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.