Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Karin Westerbeek – Vier sterrentoezicht

Op de kinderopvanglocatie van Purdue University hebben de kinderen de beschikking over een pracht van een speelplaats. Mooie speeltoestellen, ruimte om te rennen, maar ook natuurhoeken met planten, verstopplekjes en kronkelige houtsnipperpaadjes. Maar naar buiten kijken, voorbij het hek van de speelplaats, kan niet.....
Blog Karin Westerbeek - Vier sterrentoezicht

Aan dat hek hangen namelijk hele grote stukken doek. Vanaf de speelplaats zie je niet wat erop staat, maar als je buiten aan komt rijden met de auto dan schreeuwt het je tegemoet. En dat is precies de bedoeling. In manshoge letters staat er ‘We’re building brighter futures!’. Verder staat aangegeven dat dit kinderdagverblijf een Nationaal Geaccrediteerde Instelling is. Dat ze vier sterren hebben gekregen in de beoordeling van de ‘inspectie’. Het is voor ouders en vooral voor aanstaande ouders bedoeld. Schrijf je kind hier in! Wij bieden kwaliteit! Bij ons krijgt je kind een start die leidt tot een zonnige toekomst!


‘Daar ga je dan niet heimelijk trots op zitten wezen. Nee… dat meet je breed uit met spandoeken, advertenties in kranten en  postertjes in de bibliotheek’

Indiana kent, net als veel andere staten, een systeem van vrijwillige beoordeling. Het ‘Paths to Quality’-team van de universiteit komt langs en geeft op basis van gesprekken en observaties een oordeel. Bied je een omgeving die veilig is, dan heb je al gauw je eerste ster te pakken. Is de omgeving zo ingericht dat kinderen er prettig kunnen spelen met diverse ontwikkelingsstimulerende materialen, dan volgt een tweede ster. Werk je met een curriculum of programma om de ontwikkeling van kinderen optimaal te laten verlopen, en evalueer je je handelen regelmatig, dan kun je drie sterren tegemoet zien. Vier sterren zijn voorbehouden aan instellingen die alles heel goed op orde hebben, een systeem van kwaliteitszorg en interne professionalisereing hebben, en de stap durven wagen om zich officeel te laten accrediteren. En als dat dan gelukt is, tsja, daar ga je dan niet heimelijk trots op zitten wezen. Dat meet je breed uit met spandoeken, advertenties in kranten, postertjes in de bibliotheek.

Vinden ouders de kwaliteit van de kinderopvang zo belangrijk dan? Jazeker. Voor veel ouders komen alleen drie- en viersterrenlocaties in aanmerking. In een land met zoveel ongelijkheid kun je maar het beste zorgen voor een hele goede start voor je kind… En ja, dat aan die vier sterren dan ook een viersterrenprijskaartje hangt neem je op de koop toe.

Dat geldt natuurlijk lang niet voor alle ouders. De meesten kunnen die superkinderdagverblijven helemaal niet betalen. En er zijn er ook die vinden dat hun eigen gevoel veel meer zegt dan die sterren. Als het er gezellig uitziet en de juffen zijn lief, dan zit het wel goed. En natuurlijk zijn er ouders met specifieke wensen: een bijbelvast kinderdagverblijf bijvoorbeeld. Zoals een moeder tegen me zei:”I don’t care about no stars, I care about the love of the Lord”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.