Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Werkdruk of werkgeluk?

Het jaar is alweer zes weken oud en we zijn alweer aardig op stoom met ons activiteitenplan in ons jubileumjaar.
1Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
'Druk en geluk rijmt niet alleen maar heeft ook heel veel met elkaar te maken. En dan vind ik werkgeluk wel een stuk positiever klinken!'

Bij een nadere analyse van dit plan bleek overigens dat we maar liefst 6 projecten hadden gedefinieerd die allen de werkdruk zouden moeten verlagen. Ook mijn OR en PVT (van de 2 stichtingen waar ik bestuurder van ben)  heeft dit thema dit jaar als centraal doel gedefinieerd. Zij zijn zelfs bereid om hun eigen werk te analyseren en hiervoor bij andere organisaties in de keuken gaan kijken.

Ik mag me dan ook weer heel gelukkig prijzen met zo’n betrokken achterban.Totdat ik gisteravond nog een het laatste nummer van TVOO (al weken in mijn tas) diagonaal las. Mijn aandacht bleef steken bij diverse interessante artikelen over geluk. Druk en geluk rijmt niet alleen maar heeft ook heel veel met elkaar te maken. En dan vind ik werkgeluk wel een stuk positiever klinken!

Onderstaand deel ik graag de 5 randvoorwaarden voor geluk. Ik neem aan dat ze voor zich spreken. Iedereen heeft potentieel voor geluk, maar 2 factoren in ons brein beïnvloeden hoeveel van dit potentieel daadwerkelijk ontwikkeld wordt. Het leervermogen van ons brein biedt de sleutel voor verdere persoonlijke ontwikkeling. Bij voldoende oefening is het dan ook mogelijk om gedrag blijvend in de gewenste richting te ontwikkelen en de belemmerende werking van de amygdala hijack te verkleinen. Door dit proces ben je beter in staat om mensen en situaties op een andere manier waar te nemen en proactiever en constructiever te reageren. Hierdoor ervaar je minder stress en verbetert je relatie met je omgeving. En dit resulteert dus in meer persoonlijk maar ook werkgeluk. Een kind kan de was doen…..?!

Wat kun je als werkgever doen. Ook hier geeft weer een ander artikel in 5 punten antwoord op:

  1. Geef geluk oprecht prioriteit;
  2. Investeer in de talenten van je medewerker;
  3. Investeer in de mens achter de medewerker;
  4. Durf dingen anders te doen;
  5. Actieve inzet voor geluk.

Toch maar goed dat we twee jaar geleden medewerkers hun eigen portfolio laten opstellen en dit jaar gestart zijn met een gratis mindfulness training voor alle medewerkers. Of creeert dit juist weer stress…. ?!  Ik ga maar eerst goed oefenen om de ingesleten patronen te elimineren bv. door minder te printen en met mijn Ipad en siri te werken.  Word ik vast gelukkiger van!

De vorige keer schreef Jolanda een blog over het bijzondere parelmoeren jubileum van Kinderopvang Kerkrade. En vooral: waarom ze daar in Kerkrade een heel feest van maken. Naar de blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.