Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Van ik naar wij

Steeds vaker hoor ik dat we het kind centraal moeten stellen bij opvoeden, opvang, opleiden, hulpverlening, etc. Er moeten integrale kindcentra komen, waarbij we alles rondom het kind plooien.
Blog Jolanda Rikers - Van ik naar wij

Ook onze ouders willen dat we hun kind optimaal ontwikkelen. Sterker nog, in ons eigen pedagogisch  beleid staat ook dat we het kind centraal stellen.

Echter, ik vraag me ook steeds vaker af of dit wel de juiste weg voor ons is. Kan kinderopvang zich niet beter profileren als ontwikkelingomgeving waar kinderen met andere kinderen leren spelen en delen. Dat betekent dus niet centraal staan en dat alles om jou draait. Deze individualistische benadering helpt een kind ook niet verder in de maatschappij. Nee, in de kinderopvang leren wij kinderen rekening te houden met andere kinderen en volwassenen, toch. Van ‘ik’ naar ‘wij’.


‘Het kind centraal? Deze individualistische benadering helpt een kind niet verder in de maatschappij’

Als we daarnaast ook nog het buiten spelen meer in de praktijk kunnen brengen, dan lijkt het weer net als in de jaren zestig (toen ik nog een kind was). Scheelt ook weer een hoop in de kosten. In plaats van WI’en en Nintendo DS’en gaan we weer hutten bouwen.

Wordt kinderopvang echt leuker dan thuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.