Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Vaderschapsverlof

Op de Dag van de Arbeid wil ik het graag met jullie hebben over verlof en dan wel het vaderschapsverlof. Vorige week kwam uitgebreid in het nieuws dat onze kersverse papa’s minimaal tien dagen vrij krijgen na de geboorte van hun kind. In Nederland krijgen mannen nu maar twee dagen vrij als ze vader worden. De commissie wil dat dus vervijfvoudigen. Tja, dat deze papa’s wat extra verlof krijgen na de bevalling is natuurlijk niet verkeerd, maar wie gaat het dan betalen?

De Europese Commissie maakte tevens bekend dat de loonverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner moeten worden. Nu hebben jonge moeders veel minder vaak een baan dan jonge vaders. En vrouwen in Europa verdienen veel minder dan mannen. Volgens de Europese Commissie is dat deels ‘te wijten’ aan de ongelijke verdeling van zorg voor de kinderen. Nou dat klinkt nogal negatief. Volgens mij kiezen de jonge gezinnen er gezamenlijk voor dat veelal mama thuis blijft. Dit laatste is overigens ook niet nodig, want je kunt ook kiezen voor kinderopvang.

Iemand heeft mij wel eens verteld dat het ‘thuis’ willen zijn van Nederlandse vrouwen te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog. Nederland was toen neutraal en in onze omliggende landen moesten vrouwen massaal aan het werk in de fabrieken vanwege de gesneuvelde echtgenoten. Echter, zou dit een eeuw na dato nog steeds spelen?

Participeren

Volgens Elma Drayer, schrijfster van ‘Verwende prinsesjes’ (2010) grijpen vrouwen het hebben van kinderen als excuus aan om thuis te blijven, of op z’n hoogst een parttimebaantje erop na te houden, en niet ‘echt’ te participeren in de samenleving. Ook al wordt er van alles geregeld, dan nog denken vrouwen dat het voor ieders welzijn het beste is als zij meer thuis zijn, aldus Drayer. Maar ja, dat was in 2010…

Zelfredzaam

Nu zal alles anders worden want de Europese Commissie gaat plannen maken. Tot die tijd hoop ik dat jonge vrouwen vooral in zichzelf (opleiding en carrière) investeren, zodat ze hun toekomst zelfredzaam tegemoet zien. Wij faciliteren deze moeders graag met goede kinderopvang dichtbij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.