Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Stretch je open mind

Vandaag nam ik weer deel aan de halfjaarlijkse bijeenkomst van de beroepsvereniging voor directeuren kinderopvang bdKO. Los van het feit dat ik graag tijd vrij maak voor het ontmoeten van collega's, leer ik er altijd veel van.
1Jolanda Rikers
Wat doet er nu echt toe in de komende 5 jaar zodat je je daar in de vorm van scenario's op moet voorbereiden?

Het thema ‘Kijk vooruit en benut kansen’ sprak mij bovendien zeer aan. Hiervoor hadden we 2 trainers van de Baak, hét trainings- en kennisinstituut op het gebied van leiderschap en ondernemerschap, gecontracteerd.

Ruimte voor vernieuwing

Rutger Slump, tevens auteur van het boek Baanbreker, ging met de uitdaging  ‘Zo maak je ruimte voor vernieuwing’ in op de vraag hoe je aan blijft sluiten op een onbekende toekomst en hoe je ruimte daarvoor creëert in je organisatie. En vooral welke aanpak de bottleneck van dit vraagstuk vraagt, te weten de mens-kant.

Tijdens de middag vervolgde  Lambert Koster met een verdere verdieping op de strategieontwikkeling. In de Masterclass ‘Strategische tools, scenario planning’, maakten we gezamenlijk een duik in de wereld van scenario planning, als zijnde een essentieel onderdeel van het strategische proces.

Menselijke factor

Rutger daagde ons meteen uit met de stelling dat de menselijke factor, dus ook de directeur/bestuurder, de beperkende factor is bij innovatie. Hij stelde hierbij de volgende controlevragen:

1. Hoe open minded ben je bij gekke ideeën?
2. Hoe divers is je team (vreemde eenden in de bij)?
3. Hoe groots is je doel of is het vergelijkbaar met dat van je concurrent ?
4. Leer je by doing oftewel is er ruimte voor experimenten en/of fouten maken?

Scenarioplanning

Mmmm, deze vragen zou ik nog wel redelijk positief willen beantwoorden….
Mijn open mind werd pas echt gestretcht in het middag-deel, toen we met collega ondernemers aan de slag gingen met scenarioplanning. Welke relevante ontwikkelingen zijn te verwachten in de kinderopvang?

Wat doet er echt toe

In de eerste ronde mochten we nog wel de meest voor de hand liggende onderwerpen samen ventileren zoals IKC, IKK, harmonisatie, etc. In de tweede ronde moesten we iets dieper gaan…. wat doet er nu echt toe in de komende 5 jaar zodat je je daar in de vorm van scenario’s op moet voorbereiden. Tja, dan kom je al snel in het spanningsveld van meer regels aan de ene kant en meer wensen van de altijd jonge ouders ten aanzien van flexibiliteit. En wat is daarop ons antwoord of beter gezegd: wat zijn mogelijke antwoorden.

Kom je op een spanningsveld

Moeilijk hoor om hierop innovatieve antwoorden te bedenken. Misschien waren we met teveel gelijkgestemden…. Tja als kinderopvang zullen we aan de bak moeten met dergelijke zaken, want over vijf jaar zal de sector er heel anders uit zien, toch?

Rijdend naar het zonnige zuiden merkte ik dat ik een en ander toch alweer kon relativeren. Waarom zouden wij als kinderopvang onze hersenen zo moeten pijnigen als de meeste basisscholen nog niet eens bereid zijn om hun vrije woensdagmiddag in te leveren. Tja, wij houden rekening met onze klanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.