Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Ontwikkelen is een recht

Nadat ik de mistige files in Zuid-Limburg had overleefd gloorde de zonneschijn in het Westen. Ik was op weg naar Den Haag om de SER ons vijfpartijenakkoord over het Ontwikkelrecht aan te bieden, namens Sociaal Werk Nederland en organisaties in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk, onderwijs en gemeenten.
Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
'Veel peuters groeien op in gezinnen die het niet breed hebben. Waarin ouders vaak zo druk zijn met overleven en eindjes aan elkaar knopen dat ze te weinig energie overhouden voor voorlezen of educatieve spelletjes. '

Daarin vragen we het nieuwe kabinet om dat ontwikkelrecht in te voeren voor alle kinderen tot 4 jaar, gedurende 16 uur per week.  Dat betekent dat er onder regie van gemeenten een stevige basisvoorziening moet komen, die goed aansluit op het basisonderwijs. Betaalbaar en toegankelijk. Dat laatste is hartstikke belangrijk. Als voorzitter van het landelijk overleg peuterspeelzalen (LOP) en als directeur-bestuurder van kinderopvang en peuterwerk in Kerkrade en Landgraaf, hoor ik dagelijks hoe nodig een dergelijk ontwikkelrecht is.

Om te beginnen voor de peuters in mijn regio. Veel van hen groeien op in gezinnen die het niet breed hebben. Waarin ouders vaak zo druk zijn met overleven en eindjes aan elkaar knopen dat ze te weinig energie overhouden voor voorlezen of educatieve spelletjes. Dus zeker voor die peuters zijn de zestien uur spelen en leren met leeftijdsgenootjes onder leiding van pedagogische professionals cruciaal. Ze kunnen zich aan elkaar optrekken, hun sociale vaardigheden oefenen en hun woordenschat uitbreiden. Dat vergroot hun kansen op de basisschool.

‘Het slechte nieuws is dat ik door de lopende harmonisatie helaas steeds meer peuterspeelzalen zie opgaan in kinderopvang’

Onze pedagogische begeleidsters zijn bovendien getraind om het te signaleren als een kind extra aandacht nodig heeft van gespecialiseerde professionals. Sowieso zijn veel van onze begeleidsters duizendpoten. Ze bekommeren zich niet alleen om de peuters, maar helpen bijvoorbeeld ook ouders die nauwelijks kunnen lezen en schrijven met het invullen van formulieren. Verder zetten ze ouders ertoe aan om thuis te oefenen met de speciale vve-programma’s die we hun kinderen aanbieden.

Het slechte nieuws is dat ik door de lopende harmonisatie helaas steeds meer peuterspeelzalen zie opgaan in kinderopvang. En vanuit mijn praktijk zie ik wel degelijk verschillen. De kortdurende peuteropvang zit al onder regie van de gemeente en werkt voor de doorgaande lijn (vve) nauw samen met het onderwijs.

Het akkoord is een mooie stap, maar bij de uitvoering ervan moeten we er kien op zijn dat ouders kunnen blijven kiezen voor de vorm van opvang die het best past bij hun privésituatie. Laaggeletterde of werkeloze ouders moeten zich ook welkom voelen en niet worden belast met administratieve drempels. Ook de meest kwetsbare peuters moeten gebruik kunnen maken van hun ontwikkelrecht. Het was een hoopgevende bijeenkomst, daar in het SER-gebouw. Even verderop zaten potentiële coalitiepartners te overleggen over hun speerpunten. Ik hoop van harte dat het ontwikkelrecht daarbij hoort.

Onlangs bezocht Jolanda een bijeenkomst van de Kerkraadse ondernemersclub met als thema ‘Eigen regie over gezond werk’. Lees hier wat ze daar van opstak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.