Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Nieuw elan

Vandaag was ik na lange tijd weer eens aanwezig bij de ALV van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Ik was erg benieuwd naar onze nieuwe voorzitter, Felix Rottenberg en de aanpak van het nieuwe bestuur. Met daarnaast Ed Buitenhek en Mariëtte Hamer op de agenda, was het voor mij alleszins de moeite waard om de tocht naar Schipluiden te maken.
Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
'Van alle geregistreerde ondernemers bij de KvK blijkt 3 kwart 'commercieel' te zijn

Bij de deur werd ik meer dan hartelijk ontvangen door Felix, die mij meteen zeer geïnteresseerd allerlei vragen stellen. Ik voelde me meer dan welkom. Hij vroeg me zelfs om mijn visitekaartje en zou graag een keertje onze organisatie willen bezoeken. Nou hij is van harte welkom.

Vervolgens ontmoette ik Theo Lauwen Kinderopvang Oosterhout, waarmee ik enkele jaren geleden vanuit bdKO diverse intervisie bijeenkomsten heb meegemaakt. Hij is een trouwe fan van mijn blog en dat doet mij deugd. In Oosterhout zijn ze trouwens al zeer ver gevorderd met het onderwijs. Theo is namelijk samen met zijn onderwijs bestuurder gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderwijs en de kinderopvang. Het werkt daar uitstekend. Dat is toch ook mooi om te horen.

Vervolgens werden we verzocht om naar de kerk te gaan, een inspirerende omgeving voor onze bijeenkomst. Na het  welkomstwoord van de voorzitter, mocht Ed Buitenhek het spits afbijten met resultaten van een onderzoek onder kinderopvangondernemers.

Deze resultaten vond ik overigens erg opmerkelijk, want van alle geregistreerde ondernemers bij de KvK blijkt 3 kwart ‘commercieel’ te zijn, dus geen stichting.

‘Was het de spirituele omgeving die ons tot unanimiteit stemde?’

Als je vervolgens kijkt naar het aantal kindplaatsen dan blijken 55% not-for-profit te zijn. Veel not-for-profit organisaties zijn dan ook grote ondernemingen, terwijl de commerciële collega’s veelal klein zijn. Qua prijsstelling lijken we wel veel op elkaar en ook uit GGD rapporten ontloopt de kwaliteit zich ook niet veel.

Toch heeft de brancheorganisatie ervoor gekozen om discussies over kinderopvang-onderwijs in zogenaamde kamers  (profit, not-for-profit, gastouderbureaus). We gingen in 3 groepen uiteen en bogen ons over de diverse aspecten van de samenwerking onderwijs en kinderopvang. Nadat we weer later in de kerk samen kwamen bleken ook de diverse kamers tot soortgelijke conclusies te komen. Was het de spirituele omgeving die ons tot unanimiteit stemde? Ik weet het niet, maar de sfeer was goed en Felix hield ons goed bij de les.

Mariëtte Hamer stond als laatste op de agenda en ook zij schroomde niet de open dialoog met de zaal. Kortom een mooie dag met naar mijn idee een slagvaardig nieuw bestuur.  Daar wil ik graag bij horen.

Iedere zomer gaat het projectteam ‘Peuters’ van het Ministerie van Sociale Zaken op zomertour langs een aantal gemeenten en kinderopvangorganisaties/peuterspeelzalen. Op de valreep van de zomer bezocht het team, ook nog de gemeente Kerkrade. Hierover schreef Jolanda in haar vorige blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.