Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Ik heb de tijd…

Het jaar is nog maar 6 weken oud en ik heb alweer het gevoel dat de tijd vliegt en dat ik weer niet alles afkrijg wat ik mij voorgenomen had. Nu heb ik mij onlangs laten vertellen dat dit te maken heeft met het ouder worden. Hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Hier wil ik mij natuurlijk niet bij neerleggen.
Blog Jolanda Rikers - Ik heb de tijd…

Ik werd dan ook zeer getriggerd toen ik onlangs de titel “Ik heb de tijd” van Paul Loomans voorbij zag komen. Het was nota bene het beste spirituele boek 2014, dus dat moet goed zijn. In zijn boek introduceert hij de methode Tijdsurfen, waarbij je leert hoe je op je gevoel kunt vertrouwen bij de keuze van wat je gaat doen. Dit zou moeten leiden tot meer inspiratie, effectiviteit maar bovenal een innerlijke rust,  die je telkens opnieuw laat voelen: ik heb de tijd.


‘Je deint rustig mee op de golven van de tijd, waardoor er rust ontstaat en je meer tijd hebt om te genieten. Dat wil toch iedereen’

We hebben het allemaal druk, drukker, drukst. Dat maakt dat we steeds gehaaster leven en steeds minder vaak vanuit rust handelen. Want daar hebben we gewoon de tijd niet voor, denken we. Zen-monnik Paul Loomans laat in zeven simpele stappen zien hoe gemakkelijk en natuurlijk het is om wél vanuit rust het leven te benaderen. Het enige dat je nodig hebt, is aandacht en een beetje geduld. Je leert om je niet langer te laten meesleuren door alle dingen die je aandacht nodig hebben, waardoor je steeds tijd te kort lijkt te komen en dus stress ervaart. Nee, je deint rustig mee op de golven van de tijd, waardoor er rust ontstaat en je meer tijd hebt om te genieten. Dat wil toch iedereen.

De zeven stappen in vogelvlucht:

 1. Doe één ding tegelijk en maak het af.
  Doe telkens één ding tegelijk en, voordat je overstapt naar iets anders, rond je het eerste af.
 2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling.
  Door het begin te markeren, kun je vervolgens jezelf overgeven aan wat je doet.
 3. Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten.
  Ga niet door tot je niet meer kunt, maar las natuurlijke korte pauzes in.
 4. Geef volle aandacht aan aankloppers.
  Wat ongepland tussendoor komt, wijs je niet af maar neem je serieus.
 5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen.
  Knagende ratten zijn de zaken die je voor je uitschuift. Ontzenuw deze. Het worden daardoor witte schapen. Een schaap loopt volgzaam achter de herder aan en houdt deze niet uit de slaap.
 6. Observeer achtergrondprogramma’s.
  Dit zijn malende gedachten omdat je je zorgen maakt of gekwetst voelt. Ze kunnen veel energie wegslurpen. Breng deze tot rust.
 7. Kies spontaan wat je gaat doen.
  Je intuïtie is de beste planner die je hebt. Als je haar vertrouwt, geeft dit je een voortdurende kalme basis.

Wil je meer weten, bestel dan het boek. Ik wens je veel tijd toe!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.