Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Ervaring met ervaringsgericht werken

Ik zag dat Ferre Laevers keynote speaker is op het Jaarcongres Management Kinderopvang op 10 september 2021. Ik ben al jarenlang fan van hem en het ervaringsgericht werken. Deze liefde is ontstaan in 2017, toen ik samen met enkele collega-directeuren in Zuid-Limburg concludeerde dat we in de kinderopvang wetenschappelijk onderzoek misten die onze ‘smoel’ steviger zou maken.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Via oud-bestuurder Peter Notten kwamen we Prof. Ferre Laevers op het spoor. Destijds had Korein/Wij zijn jong al een positieve ervaring opgedaan met het ervaringsgericht werken. Ik kan mij nog heel goed ons eerste bezoek aan CEGO Leuven, de werkplek van Ferre Laevers, herinneren.

Op 25 oktober 2017 raakten Ghislaine Fonteyn (destijds nog bij MIK) en Gerard Hermkens (Voorzitter Platform Kinderen ons Vak) helemaal in de ban van het ervaringsgericht werken. Maar liefst 40 jaar wetenschappelijk onderzoek ligt hieraan ten grondslag en Ferre reisde de hele wereld over om de methode wereldkundig te maken, maar in het buurland hadden wij zijn ‘proven technology’ nog niet ontdekt.

Het is niet helemaal waar want Korein was er ook al mee aan de slag en CEGO had ook een rol gespeeld bij het schrijven van het kennisdossier Kwaliteit Kinderopvang BKK. Wij waren superblij dat we hem en zijn instituut hadden ontdekt en ik herinner me nog dat van de opwinding Ghislaine haar jas was vergeten. Toen begon ons gezamenlijke avontuur met CEGO.

Het duurde al met al toch nog een jaar voordat we een en ander goed hadden uitgekristalliseerd en begin 2019 vond de kick-off-bijeenkomst plaats. Onder de naam Talentacademie startten 3 opvangorganisaties (MIK, Spelenderwijs en Kinder Opvang Parkstad) in 7 gemeente een uniek project door de pedagogische praktijk te verrijken met de ervaringsgerichte talentontwikkeling van het jonge kind.

‘Momenteel leiden we onze kinderdagverblijfmedewerkers allemaal op, zodat kinderen de methoden al met de paplepel aangeboden krijgen’

Het project vindt plaats onder supervisie van Prof. Laevers en het eerste jaar zou de nadruk liggen op een nulmeting en de deskundigheidsbevordering. Tijdens de deskundigheidsbevordering lag de nadruk op het leren duiden van observaties, side-by-side-coaching en verzameling van gegevens om de vorderingen van de kinderen in kaart te brengen en zo nodig bij te sturen.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en kijken we niet alleen terug op een zeer leerzame tijd, maar vooral op fantastische resultaten. Een en ander is in februari van dit jaar gepresenteerd tijdens een digitaal congres, maar zal ongetwijfeld ook meegenomen worden tijdens het Jaarcongres Management Kinderopvang.

Wij hebben er voor gekozen om verder te gaan met de methode, maar ook met de metingen. Immers, meten is weten. Momenteel leiden we onze kinderdagverblijfmedewerkers allemaal op, zodat kinderen de methoden al met de paplepel aangeboden krijgen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ik gun jullie ook dit leerplezier!

‘Vakbond CNV en werkgeversorganisaties BK en BMK hebben een cao-akkoord voor de kinderopvang. Onderdeel van het akkoord is een dringende oproep om snel te werken aan betere werkbare regels voor de kinderopvang die de werkdruk voor medewerkers aanmerkelijk moeten verminderen.’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.