Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jacqueline Butti – De Grote Onthulling

“Ik weet echt wel wie Sint is hoor! Dat ben jij”! Met rode wangen door deze gedurfde uitspraak kijkt Mathijs van zes me aan om te zien of mijn gezicht iets verraadt van onzekerheid. Jij koopt die cadeautjes voor onze groep!
Blog Jacqueline Butti - De Grote Onthulling

Hij probeert nog om zijn eigen twijfel kracht bij te zetten. Ik ben voorbereid gelukkig want werken in een vertikale groep waar zesjarigen rondlopen naast die van tien zorgt jaarlijks voor dezelfde soort vragen.

Omdat ik het moment van De Grote Onthulling graag bij ouders wil leggen, heb ik mezelf de rol aangemeten van de naïeve Sinterklaas-gelovige. Ik? Waarom zou  ik kadootjes voor jullie kopen? Weet je wel wat dat kost? En wie brengt er dan bij mij thuis kadootjes? Ik krijg ook altijd wat… En op tv…bij Dieuwertje…. Een van deze opmerkingen is vaak al genoeg om de zesjarige weer op het rechte spoor te krijgen.

‘Ik twijfel ook wel eens maar als ik de echte Sint zie en kijk naar de kadootjes die ik krijg…Ik blijf gewoon geloven hoor! Maar jij moet het zelf weten.’

Mathijs lijkt duidelijk opgelucht, het zit wel goed tussen hem en de Sint. De tienjarige die het verhaal op de achtergrond heeft aangehoord en zelf al geheel op de hoogte is van de realiteit kijkt me glimlachend aan…even zwijgzaam oogcontact en we begrijpen elkaar. Ik heb al jaren de tactiek om in woorden het bestaan van de goede Sint nooit te ontkennen. Dat werkt altijd goed. Het ” Sintkind” geniet van de herkenning en degene die al naar de Onthulling toe groeit neemt alleen een deel van mijn verhaal aan. En dat wordt dan steeds minder. En dat loopt meestal dan weer samen met hun begrip waarom ik nou juist volhard in m’n verhaal.

Natuurlijk heb je de spelbreker die me probeert uit te dagen door in de groep duidelijk te zeggen dat hij niet meer gelooft.” Nou, ik twijfel ook wel eens maar als ik de echte Sint zie en kijk naar de kadootjes die ik krijg…Ik blijf gewoon geloven hoor! Maar jij moet het zelf weten..” Ik win van de uitdager want mijn gezag en reputatie als eerlijke leidster troeft hem af. Bovendien lukt het me om gemotiveerd met een uitgestreken gezicht mijn opmerking te ondersteunen. Eens per jaar misbruik ik m’n goede imago..

Kinderen, ik kom over een paar jaar nog wel een keer mijn excuses aanbieden voor het leugentje om bestwil!

De vorige keer schreef Jacqueline over haar overgang van werken in een krachtwijk, naar werken in een buitenwijk. Lees haar weblog Pittig of light >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.