Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Op een nieuw, zonnig jaar!

Nog even en het jaar is voorbij. Voorbijgevlogen zou ik willen zeggen. En wát voor jaar! De ene hindernis was genomen of de volgende diende zich alweer aan. Samen met kinderopvangorganisaties in Parkstad regelden we noodopvang op momenten dat dat nodig was.
blog-ingrid-van-den-bunder-herinneringen
Ingrid van den Bunder

Bij te veel coronabesmettingen werden locaties gesloten, pedagogisch medewerkers en hun gezinnen en ook de gezinnen van peuters gingen als dat nodig was in quarantaine, bezorgdheid en onzekerheid voerden de boventoon.

In en na de zomer dachten we het ergste gehad te hebben. Niets was minder waar. De cijfers liepen weer op, locaties moesten op sommige momenten weer dicht en de onzekerheid en soms ook angst vlamden weer op.

Maar in dit jaar heb ik iets belangrijks ontdekt: onze medewerkers zijn heel betrokken en ze zijn flexibeler en creatiever dan ze zelf denken. In de bezorgdheid en angst om de eigen gezondheid, de gezondheid van gezins- en familieleden, stond bij onze pedagogisch medewerkers het welzijn van de peuter altijd op nummer één. Op sommige momenten zag ik zelfs dat de bezorgdheid om de peuter groter was dan die om de eigen gezondheid.

Peuterleidsters waren bereid om in te springen bij collega’s als dat nodig was, ze dachten mee, boden spontaan hun hulp aan. Ik zag collegialiteit, flexibiliteit, wat vandaag zo was, kon morgen alweer heel anders zijn en creativiteit om die veranderingen toe te passen in de locatie en de peutergroep. Ik zag wanhoop, maar ook troost. Ik zag onrust, maar ook bezorgdheid om elkaar.

‘Maar toch slaat ook de vermoeidheid toe. En ook aan flexibiliteit is een grens’

Maar toch slaat ook de vermoeidheid toe. En ook aan flexibiliteit is een grens. Daarom wens ik ons allemaal twee hele fijne en rustige weken kerstvakantie toe; een periode om even bij te tanken, het hoofd leeg te maken, van onze gezinnen te genieten, slaap in te halen en dit rijtje kan ieder met eigen voornemens aanvullen.

Nog meer wens ik iedereen voor 2022 een rustig jaar toe, waarin we als peuter- en kinderopvangorganisaties weer leuke activiteiten kunnen organiseren, zonder al te veel beperkingen. Waarin we met vernieuwd elan onze kinderen kunnen begeleiden en ondersteunen. Waarin we met nog meer enthousiasme en betrokkenheid onze peuters fijne en onvergetelijke momenten in de peuter- en kinderopvang kunnen bezorgen.

Ook hoop ik op een jaar met een zonnig voorjaar en warme zomer, dat we nieuwe energie kunnen halen uit het zonlicht. Dat we elkaar weer aansteken met onze geestdrift en onze plannen en ideeën. Maar bovenal wens ik jullie allemaal veel gezondheid toe!

Fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022!

Als je een peuteropvangorganisatie runt, heb je veel te vertellen. Maar in deze vorm, een blog, was het er voor peuteropvang Heerlen (POVH) nog niet eerder van gekomen. Het is nooit te laat voor iets nieuws en zeker niet om op een nieuwe manier naar buiten te treden. Want wat verandert de peuteropvang snel. Maar ook, wat gebeurt er veel moois in onze 22 locaties verdeeld over Heerlen en Hoensbroek. Lees de vorige blog van Ingrid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.