Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Evalien Rengers – Verbaasd over het SER-rapport

Reikhalzend keek ik uit naar het vijfjaarlijkse SER-rapport. De kinderopvang krijgt veel aandacht, ook van buiten de branche. Mede door de lockdown en door de unanieme verontwaardiging over het kinderopvangtoeslagdebacle en het falen van het toeslagensysteem. Vervolgens waren vrijwel alle politieke partijen het erover eens dat kinderopvang een prominentere plek moet krijgen in het leven van kinderen en gezinnen.
blog-evalien-rengers
Evalien Rengers

Mooi, want ik pleit ervoor dat kinderopvang samen met het onderwijs, zorg, sportvereniging, muziekschool, grootouders etc. echt kan leven naar het mooie Afrikaanse gezegde: ‘It takes a village to raise a child’, ofwel de ‘Civil Society’. Een maatschappelijke opdracht die ik voel om de opvoedingsnetwerken rond kinderen te versterken en bij te dragen aan de community-vorming rond de opvoeding. En dat sluit weer mooi aan bij een sociaal pedagogische basisvoorziening die we zo nodig hebben.

Toen ik vanmorgen vroeg achter de pc kroop en de eerste hoofdstukken van het SER-rapport ‘Een Kansrijke start voor alle kinderen’ las werd ik heel blij. Een mooie analyse over ons werk en het belang ervan! Ook las ik tevreden het appèl op herijking van vergoeding en op onderwijs en gemeenten om beter met ons samen te werken. De krantenkoppen stemmen ook positief. Maar naarmate het rapport vordert, roept het steeds meer vragen en teleurstelling op! Waarom een scherpe analyse afsluiten met een tweeslachtig advies? Waarom vooral inzetten op 0-4 en niet 0-13? Aangezien juist alle basisschoolkinderen en het onderwijs met een toegangsrecht geholpen zijn. Waarom dat gedrocht van de huidige kinderopvangtoeslag niet meteen goed aanpakken? Verbijsterend vind ik het.

‘Ik zie het als een gemiste kans dat in de werkgroep van de SER, de maatschappelijke ondernemingen niet vertegenwoordigd waren’

Ik snap dat veranderingen gefinancierd moeten worden. Maar dat kan ook geregeld worden via de reguliere belastingen, dat hoeft niet via de kinderopvangtoeslag. Zo dragen we allemaal ons steentje bij. En dat betekent ook dat de opbrengsten uit de kinderopvang (die voor bijna driekwart uit collectieve middelen bestaat) moeten terugvloeien in de sector. Zou mooi zijn, want dat is nu niet het geval. Sterker nog, door schaalvergroting van een aantal partijen stroomt er behoorlijk wat geld juist de andere kant op: de sector uit. Jammer, want er zijn genoeg maatschappelijke organisaties en kleinere zelfstandige houders met hart voor de zaak en het kind, die innovatief, klantvriendelijk en tegelijkertijd gericht op de brede sociale en cognitieve ontwikkeling van alle kinderen opereren. Zorg dat die een mooi product voor de juiste prijs kunnen bieden aan alle kinderen! Dat maakt dan dat ouders keuzevrijheid blijven houden, innovaties blijven ontstaan, lokale samenwerkingen met scholen en gemeenten optimaler worden en de hele samenleving profiteert.

Ik zie het als een gemiste kans dat in de werkgroep van de SER, de maatschappelijke ondernemingen niet vertegenwoordigd waren (blader maar even door naar pagina 26 van het rapport). Ik roep de SER en het nieuwe kabinet op om binnenkort ook in gesprek te gaan met de BMK en de PO-Raad gezien de gezamenlijke opdracht voor 4 tot 13-jarigen. Want deze partijen kunnen helpen om de sterke uitgangspunten van de SER te vertalen naar concrete maatregelen. Wat een oplossing kan zijn voor de problemen die de SER -net als wij- signaleert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.