Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Elmer Oosten – Speurtocht

Deze week ben ik, na twee weken vakantie, weer begonnen op de bso. De allereerste keer dat je weer naar binnenloopt is altijd wat onwennig. Wat moet je doen? Waar zijn collega’s mee bezig? Het is een weerzien van collega’s én kinderen. Ik zou iedereen wel even willen begroeten en spreken. Gelukkig is daar in de vakantie vaak genoeg tijd en ruimte voor, omdat er niet zoveel kinderen op de groep zijn. Mijn tweede werkdag was een schot in de roos, we gingen meteen op ‘uitje’. Druk, maar erg gezellig.
Blog Elmer Oosten - Speurtocht

De reis ging naar het Amsterdamse bos. Een prima plek om de kinderen te vermaken en ze alle ruimte te geven om te spelen. Ze konden spelen in de zandbak en het pierenbadje, en een kijkje nemen bij de geitjes. We hadden ook een speurtocht uitgezet. Op deze dag hadden iets meer ouders hun kinderen ingeschreven, er waren veertig kinderen mee.
Na wat vrij spelen en de lunch werd het tijd voor de speurtocht. De kinderen moesten roze lintjes volgen. Onderweg kwamen ze twintig vragen of opdrachten tegen. Elk groepje van vijf kinderen had één begeleider. Groepjes vertrokken tien minuten na elkaar. Ik vertrok met mijn groepje als één na laatste, maar dat maakte de pret er niet minder om.


‘De kinderen vroegen meerdere keren of we de sticker niet stiekem gewoon konden opplakken.’

De vragen, afgestemd op de leeftijd van mijn groepje (4/7 jaar), waren een makkie voor mijn team. Van de opdracht ‘zoek 5 verschillende beestjes´ tot de vragen ´welk dier is een nachtdier?’ (vos!) en ´voor welke plant moet je oppassen in het bos?’ (brandnetel!); ze konden en wisten het allemaal. Na elke goed beantwoorde vraag mocht er een sticker worden geplakt en werd er snel gespurt naar het volgende lintje. Tot de laatste vraag: ‘welke boom is een kerstboom?’. Er werd flink gegokt, maar helaas, deze mocht ik toch echt niet goed rekenen. In een kleine mineur liepen we terug naar het beginpunt, terwijl de kinderen ondertussen meerdere keren vroegen of we de sticker niet stiekem gewoon konden opplakken. Eenmaal bij de andere kinderen was dit idee al snel vergeten. Iedereen kreeg een zakje chips voor de uitstekend uitgevoerde speurtocht.

Nu was er nog even tijd om lekker te spelen en daarna zouden we weer de bus instappen om richting de bso te rijden. De busrit verliep rustig. De meeste jongere kinderen waren bekaf en een enkeling sliep heerlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.