Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Chantal Overgaauw – Vlinders nectar voeren

De jaarlijkse vlindertelling is geweest en de uitslag was naar verwachting niet heel positief. Het aantal gesignaleerde vlinders was de helft minder dan voorgaande jaren. Een reden daarvoor is minder nectar in de bloemen door de droogte. Met deze sponsjes kun je meer vlinders naar je tuin lokken.

Niet eerder werden zo weinig vlinders geteld tijdens de vlindertelling. Veel vlinders vlogen door de warmte eerder dan normaal en waren al vertrokken naar elders. Een andere reden was dat door de droogte minder nectar beschikbaar was in de bloemen.

Vlinders drinken nectar
Wat eten vlinders? Deze prachtige diertjes drinken graag nectar van bloemen. Ze gebruiken hun tongen als een rietje om er een slokje van te nemen. Vlinders gebruiken hun antennes om te “ruiken” en hun voeten om te proeven.

Wist je dat vlinders de kleuren rood, groen en geel kunnen zien en daarom graag nectar van bloemen in die kleuren drinken? Ze houden ook van de nectar van bloemen die paars, blauw en wit zijn.

Zelf vlindervoeders maken

Met deze vlindervoeders krijg je meer vlinders in je tuin en je helpt ze nog een handje ook! Je kunt met de voorkeuren voor kleuren rekening houden door sponsjes te kiezen in de favoriete kleuren van de vlinders. Behalve dat deze vlindervoeders de vlinders een handje helpen, staan ze ook heel gezellig in de boom!

Wat heb je nodig voor de vlindervoeders?

 • Kleurrijke sponsen
 • Touw
 • Een potlood of ander gereedschap om gaten in spons te maken

Hoe maak je de nectar voor de vlinders?

 1. Meng 4 delen kokend water op 1 deel suiker.
 2. Los de suiker op in gekookt water (voor de veiligheid kun je ook warm water gebruiken).
 3. Bewaar ongebruikte nectar gedurende 1 week.

Hoe maak je de sponsjes voor vlinders?

 1. Maak de nectar en laat deze afkoelen.
 2. Neem een spons en maak met het potlood een gat in elke hoek van de spons. Of maak twee gaten, één in het midden van elke korte zijde.
 3. Rijg de draad door de gaten om hangers te maken.
 4. Knoop de draden.
 5. Giet de afgekoelde nectar in een ondiepe schaal.
 6. Druk de spons in de nectar en maak de spons goed nat.

Nu zijn de sponsen klaar om buiten op te hangen!

Vergeet niet om de sponzen te controleren en meer nectar toe te voegen wanneer deze te droog zijn. Hang de sponsjes aan takken van bomen en tussen bloemen. Ze zijn niet alleen een extra bron van voedsel, maar ze bieden ook een rustpunt voor de vlinders terwijl ze drinken.

Let op! Dit is een lapmiddel om uitgeputte, uitgedroogde insecten op weg te helpen. Veel beter is natuurlijk je tuin zo vlindervriendelijk mogelijk maken!

Dit is één van de activiteiten uit de zomermodule van Moestuinieren met Kinderen die bestaat uit moestuintips, kinderactiviteiten, recepten en leuke natuurweetjes. Deze zomerbundel voor jonge kinderen is tot 1 september te koop tegen een gereduceerde prijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.