Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carlien Langelaan – Groene gastouderopvang

Vraag van een gastouder: Wat is nu eigenlijk groene kinderopvang en groene gastouderopvang, bestaat dat ook?
Blog Carlien Langelaan - Groene gastouderopvang

Groene kinderopvang is kinderopvang waarbij natuur, duurzaamheid, milieu en buitenspelen heel belangrijk zijn. U moet dan denken aan vlotten bouwen, boswandelingen maken, naar de kinderboerderij of simpelweg lekker buitenspelen!

2014 is door het vaktijdschrift Kinderopvang in samenwerking met Groen Cement, uitgeroepen tot het jaar van de Groene Kinderopvang. Groen is al een opkomend thema, maar hiermee krijgt natuurbeleving nog meer aandacht van de sector. In 2014 zullen er allerlei activiteiten voor de  sector georganiseerd worden.

In het kader hiervan is een keurmerk ontwikkeld. Als kinderopvangorganisaties voldoen aan de volgende vijf punten dan mogen ze dit keurmerk voeren;

  1. Natuur is verankerd in het pedagogisch beleidsplan
  2. De buitenruimte voldoet aan negen groene kenmerken
  3. Er is aandacht voor zaaien en oogsten
  4. Er wordt samengewerkt met partijen uit de natuur- en milieueducatie
  5. Er zijn minimaal twee mensen in huis die aantoonbaar affiniteit met natuur hebben.


‘Groene kinderopvang gaat een stap verder; wanneer u bewust de activiteiten met uw oppaskinderen zo groen mogelijk inricht, dan pas biedt u groene kinderopvang’

Het doel van dit keurmerk is om vanuit een kinderopvangorganisatie aan ouders  zichtbaar te maken dat er actief en bewust aandacht wordt besteed aan activiteiten die passen bij groene opvang.

Gastouders kunnen vanzelfsprekend ook groene kinderopvang bieden. U hebt in uw dagindeling ongetwijfeld ruimte gereserveerd voor bijvoorbeeld (als het weer het toelaat) buitenspelen. Groene kinderopvang gaat echter nog een stap verder; wanneer u bewust de activiteiten met uw oppaskinderen zo groen mogelijk inricht, dan pas biedt u groene kinderopvang.

U kunt uit  bovenstaande 5 punten inspiratie opdoen en bepalen wat het beste bij u past. Er zijn veel leuke en leerzame musea in Nederland om uw oppaskinderen mee naar toe te nemen, boeren zetten geregeld hun (stal) deuren open (en dat is leuk!) en er zijn tal van gezellige kinderboerderijen. Bovendien is een flinke boswandeling in ieder seizoen een groot succes!

U kunt eens kritisch kijken naar het eten en drinken dat u aanbiedt en het halen en brengen van uw oppaskind(eren) van – en naar school.  Doet u dat zo groen mogelijk? Of kan dat in plaats van met de auto ook lopend of op de fiets?

Kortom, wanneer u al uw oppasactiviteiten na loopt en bij al die activiteiten bedenkt of het al groen is of groener kan? Dan pas bent u bewust bezig met groene kinderopvang, succes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.