Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Carlien Langelaan – Creativiteit

Vraag: Hoe kan ik er voor zorgen dat ik (van nature niet creatief) toch op een leuke, gezellige en leerzame manier met mijn gastkinderen creatief bezig kan zijn?
Blog Carlien Langelaan - Creativiteit

Voor kinderen is het heel belangrijk om creatief bezig te zijn. Creativiteit is essentieel voor de ontwikkeling van een kind.  Door zelf te creëren verwerkt een kind zijn of haar ervaringen en dat is goed voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling: met creatieve uitingen (knutsels, tekeningen, verhalen, spelletjes) communiceren kinderen met de mensen om hen heen.

Het ontwikkelen van creativiteit en daarmee ook abstract denken, is belangrijk omdat creativiteit vaak leidt tot het oplossen van problemen. Dit komt door het leggen van logische of creatieve verbanden. Het stimuleren van de creativiteit van het kind is hierbij belangrijk; een kind sturen is wenselijk, maar een kind onder druk zetten niet. Een voorwaarde is dat uw gastkind de mogelijkheid wordt geboden creatief bezig zijn, u kunt dan denken aan verf, klei, boeken, poppenkast, cakejes maken e.d.


‘Creativiteit heeft dus niets te maken met of u wel of niet in staat bent mooie dingen te maken, het gaat er om dat kinderen de mogelijkheid  krijgen om creatief te zijn’

U kunt dus al heel snel creatief bezig zijn, want een boek voorlezen en uw gastkind zelf het einde laten bedenken (en te vertellen)  is al een vorm van creatief bezig zijn. Creativiteit heeft dus niets te maken met of u wel of niet in staat bent mooie dingen te maken; dwz u hoeft niet goed te kunnen tekenen om samen met uw gastkinderen te gaan tekenen, het gaat er om dat u uw gastkinderen de mogelijkheid biedt om te tekenen.

Wanneer u het lastig vindt om te bedenken wat u kunt doen op creatief gebied dan zijn er op het internet tal van mogelijkheden en voorbeelden te vinden. Er bestaan websites voor gastouders die programma’s aanbieden met thema’s die u met uw eigen gastkinderen kunt uitwerken. U kunt nog een stap verder gaan en u verdiepen in VVE. Uw gastouderbureau kan  u daarbij faciliteren.

Als u eens kritisch naar uw eigen dagindeling kijkt dan zult u vast aan de hand van bovenstaande vinden dat u al creatief bezig bent, maar wellicht kunt u nog meer stilstaan bij de activiteiten die u onderneemt met uw gastkinderen. U kunt een creatieve activiteit bewust opnemen in uw dagindeling in plaats van het initiatief af te laten hangen van de kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.