Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bart de Koning – Waar is de mol?

Aan het eind van de winter verschijnen overal molshopen. Tijd voor een onderzoek met als titel: ‘Waar is de Mol?’.

Als je aan een mol denkt, denk je aan ‘graven’, ‘molshopen’, ‘gangen onder de grond’ en misschien aan Linda de Mol van TV. De mol graaft het hele jaar door. Het beestje woont onder de grond graaft gangen op zoek naar z’n lievelingsmaaltje ‘een portie regenwormen’. Meestal zitten de mollengangen ondiep onder de grond. Hoe natter de grond is, hoe ondieper ze zitten. Soms zie je van de ene molshoop naar de andere molshoop een lang gerekt heuveltje in het gras. Dan zat de mol met z’n rug bijna boven de grond. Zo’n gang heet een ‘mollenrit’. Molshopen zie je ook vaak op één lijn liggen. Zoek daar maar eens naar.

In het voorjaar zoekt de mannetjesmol een vrouwtje. De mannetjesmol graaft dan nog veel meer, want vind zo’n vrouwtje maar eens. De mol moet het dan hebben van z’n gevoelige snorharen, z’n goede oren en neus. Zijn ze eenmaal een paartje, dan kan het gegraaf helemaal goed beginnen. Samen graven ze dan nog diepere gangen dan in de rest van het jaar. Ze maken een ondergrondse burcht met een heuse kraamkamer. In die kraamkamer maken ze van dode bladeren, gras en mos een zacht nestje voor de mollenkinderen.

Door al dat gegraaf zijn er in het voorjaar meer en grotere molshopen te vinden. Als je de molshoop voorzichtig weg graaft, vind je eronder een kleine ingang naar het gangenstelsel van de mollen. Ga met kinderen op zoek naar die ingang. Steek je vinger in dat holletje. Kun je ook voelen dat de ondergrondse gang meestal naar beide kanten gaat? Wel hopen natuurlijk dat de mol je vinger niet aanziet voor een regenworm. Ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt.

Nog een paar weetjes over de mol…

  • Wist je dat de mol heel slecht kan zien. Hij maakt meer gebruik van z’n neus en snorharen.
  • Wist je dat de mol in de herfst een voedselvoorraad van wormen aanlegt. Om de wormen vers te houden bijt hij in de kop van de worm, zodat ze verlamd raken. Ze blijven wel leven, maar kunnen niet meer wegkruipen.
  • Wist je dat bij de mol de kleine haartjes alle kanten op staan en dat ze heel glad zijn. Zo kan de mol net zo makkelijk vooruit als achteruit door de gang kruipen. Als hij achteruit kruipt gebruikt hij de tastzintuigen in zijn staart.
  • Wist je dat veel mensen met een tuin een hekel hebben aan mollen. Ze graven het gazon kapot. Je kunt mollen verjagen door een fles met de opening naar boven in te graven in de grond. De wind waait over de fles en maakt een voor mollen vervelend geluid.
  • Wist je dat je door een molshoop te onderzoeken, erachter komt wat voor bodem er is. Kun je de grond uit de molshoop kneden, dan zit er veel klei in. Is de grond korrelig, dan zit er meer zand in. Bestaat de grond uit oude plantenresten, dan zit er veen in de grond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.