Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Bart de Koning – Natuur op Kinderdagverblijf Het Stokpaardje

Bart de Koning - Natuur op Kinderdagverblijf Het Stokpaardje

 

De dames van kinderdagverblijf het Stokpaardje hadden mij uitgenodigd om zich te laten inspireren met natuuractiviteiten voor peuters. Uiteraard wilde ik dit graag doen. En zo ging ik twee avonden op pad met Nel (de eigenaresse) en zes medewerkers: de natuur in.

Het Stokpaardje ligt prachtig in het buitengebied van Bakkum (vlakbij Castricum) aan de rand van de duinen. Het ligt vast aan een stal met paarden, opa heeft er een moestuin, en de peuters hebben er zelf ook een. De tuin is nog een beetje steriel. Maar dat komt ook omdat ze pas een jaar bezig zijn met het kinderdagverblijf.

‘We keerden boomstammen om op zoek naar pissebedden en duizendpoten’

Als je het kinderdagverblijf verlaat, roepen de kieviten en de grutto’s je tegemoet. Langs een stil weggetje loop je zo de weilanden in, vol met bloemen, knotwilgen en braamstruiken. We vonden er allemaal beestjes: slakken, rupsen, sprinkhanen. In het voorjaar kunnen de peuters met de boer naar de pas geboren lammetjes of met een vogelaar naar de weidevogels kijken. Ik heb verteld dat herhaling goed is, en dat er in elk seizoen en bij elk weertype wat anders te ontdekken is.

Iets verder dan de polder (maar toch maar 15 minuten lopen) vind je de duinen en het bos. Daar zijn weer andere dingen te ontdekken. We gingen speerwerpen met takken. ‘Waarom heb ik dat zelf niet bedacht?’ verzuchtte een medewerkster. We keerden boomstammen om op zoek naar pissebedden en duizendpoten. Tenslotte vonden we een klimboom, waar de peuters heerlijk kunnen klimmen en klauteren. De beestjes namen we mee om een beestjesbak mee in te richten. Niet teveel, zodat de peuters zelf ook nog wat te doen hadden.

Samengevat kwam het er op neer:
* Ga veel naar buiten met de kinderen.
* Herhaling is goed, laat de kinderen wennen aan de natuur.
* (voor)doen is beter dan erover praten. Rennen, klimmen, koprollen is ook natuurbeleving.
* Maar praten is ook belangrijk: benoem wat je ziet, hoort en ruikt, laat de kinderen er ook over praten.
* Haal de natuur naar binnen.
* Lees Rupsje Nooitgenoeg (e.a.) nadat je een rups hebt gevonden. Niet andersom.

Wil je ook inspiratie krijgen in de natuur rondom jouw kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of bso? Informeer naar de mogelijkheden: bart@natuureducatie.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.