Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marianne van Hall – Waar blijven ze als het aan Ikea ligt?

Niet eerder maakte een blog van mij zoveel reacties los, als mijn vorige weblog met de titel Waar blijven ze?' Vanuit de branche vooral oprecht verontruste reacties waaruit blijkt dat we langzamerhand het spoor bijster raken!
Blog Marianne van Hall - Waar blijven ze als het aan Ikea ligt?

De overheid vindt het toch enorm belangrijk dat alle kinderen van jongs af aan hun talenten kunnen ontwikkelen en geen onnodige achterstanden oplopen? Daarom investeren we toch veel geld uit onze gezamenlijke portemonnee in Voor- en Vroegschoolse Educatie? En een heel groot deel van dit geld wordt besteed aan de opleiding van pedagogisch medewerkers: daarom krijgen bijvoorbeeld alle pedagogisch medewerkers in de dagopvang bij SKL Kinderopvang de VVE-training Uk & Puk die hen handvatten geeft om anders met kinderen te werken. Het kan toch niet zo zijn, dat we aan de voorkant als samenleving veel geld investeren in opleidingen methodisch werken terwijl via de achterdeur al die kinderen waar we het voor doen, vertrekken?

Waar die kinderen o.a. blijven, werd pijnlijk duidelijk uit een recent IKEA spotje: Als een vader toch één dag “papa-dag” heeft, dan kan hij net zo gemakkelijk tegelijk “buurt-papa” worden! Wel ja! Waarom ook niet; een groepje jonge kinderen begeleiden, dat kan toch iedereen! En dan nog iets: we hebben net het vier-ogenprincipe ingevoerd in de kinderopvang. Elk moment van de dag moet “een tweede volwassene kunnen meekijken” want kinderen zijn ons kostbaarste bezit. Na Robert M. zijn er nieuwe aangescherpte regels voor de kinderopvang gekomen op aanbeveling van de Cie. Gunning. Hoe zit het eigenlijk met de buurt-oppas? Zijn we daar doof en blind voor de risico’s? Langzamerhand meten we wel heel erg met twee maten! Gaan we in dit land nou voor kwaliteit en mag het iets kosten? Of willen we alles op een koopje liefst gratis, maar dan ook niet zeuren!?


‘Waar die kinderen o.a. blijven werd pijnlijk duidelijk uit een recent IKEA spotje’

Als de Abvakabo een onderzoek doet naar de kwaliteit en de werkgelegenheid in de kinderopvang, dan verbaast het mij eerlijk gezegd het meest, dat niet 100% van de ondervraagden zorgen heeft over hun baan en de organisatie van het werk. Ik ga ervan uit dat de Abvakabo dit onderzoek niet ondermijnend bedoeld heeft, getuige de quote: “Het is zorgelijk dat er de afgelopen jaren zoveel is geïnvesteerd in de kwaliteit van de branche en dat dit allemaal onder druk van de bezuinigingen weglekt. Het is juist van belang dat er geïnvesteerd wordt in de kinderopvang. Daar heeft de hele maatschappij profijt van.”

Wat zielig en wat een slechte sensatie-journalistiek, dat dan een programma als Kassa een paar excessen uitvergroot en een paar oprecht verontruste medewerkers gebruikt om deze uitvergroting neer te zetten. Gelukkig dat we op zo’n moment kunnen rekenen op de branchevereniging en op hoogleraar Ruben Fukkink om het verhaal te nuanceren: hulde! Dat mag ook wel eens gezegd worden. To be continued…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.