Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BKK-bestuur wil vijf taal- en interactietrainingen

Twee van de vijf interactietrainingen voor de kinderopvang werden goed genoeg bevonden om deel uit te maken van de subsidieregeling Taal- en interactievaardigheden. Drie vielen af. BKK heeft de minister geadviseerd om uiteindelijk toch vijf trainingen voor de subsidieregeling in aanmerking te laten komen.
BKK-bestuur wil vijf taal- en interactietrainingen
Foto: ANP

Gjalt Jellesma benadrukt namens het BKK-bestuur dat er in deze tweede BKK-periode iets unieks gedaan is. ‘Dat gaat natuurlijk nooit zonder horten en stoten. Het kabinet zette vooral in op taal. Het ministerie van Sociale Zaken heeft gelukkig het advies van het BKK-bestuur overgenomen om de subsidie beschikbaar te stellen voor trainingen die taal én interactievaardigheden combineren. We wilden bovendien hoogwaardige trainingen die zoveel mogelijk volgens bewezen effectieve methodes de vaardigheden van medewerkers kunnen verbeteren.’ Toen dergelijke trainingen niet voorhanden bleken, stelde BKK voor om dergelijke trainingen te laten ontwikkelen. Minister Asscher stemde hiermee in.

Wetenschappers

Het bestuur heeft het volgens Jellesma erg gewaardeerd dat de twee hoogleraren Louis Tavecchio en Ron Oostdam bereid waren om terug te keren in de Adviescommissie Trainingen. ‘Het beoordelen van de vijf trainingsprogramma’s op effectiviteit vraagt veel expertise. De wetenschappers hebben met name op dit punt een onmisbare bijdrage geleverd.’ De twee wetenschappers stapten eerder op omdat ze het niet eens waren met de selectie van de trainingen. Vijf ontwikkelaars kregen na een eerste selectieronde de kans om een training te ontwikkelen. Maar de hoogleraren vonden dat het Agentschap SZW bij deze eerste selectie teveel op geld had gelet in plaats van de inhoud.

Twee trainingen

Ook in de tweede selectie had SZW uiteindelijk de laatste stem, maar het BKK-bestuur heeft het ministerie hierin geadviseerd. Uiteindelijk bleven de trainingen van het Nederlands Jeugdinstituut en Sardes over omdat deze trainingsprogramma’s op de meest belangrijke vlakken voldeden aan de kwaliteitseisen. Het ministerie heeft het advies van het BKK-bestuur opgevolgd.

Teleurgesteld

Twee andere trainingen (de partijen worden niet genoemd) zitten volgens BKK dichtbij die eisen en maken na aanpassingen, bij een tweede tranche een grote kans om alsnog deel uit te maken van de subsidieregeling. ‘Vergis je niet, we hebben de lat voor de ontwikkelaars heel hoog gelegd’, zegt Jellesma. ‘Alle vijf de partijen hebben een uitstekende prestatie geleverd. Vier van de vijf bureaus hebben weliswaar een vergoeding ontvangen voor het ontwikkelen van de training, maar natuurlijk zijn ze teleurgesteld dat ze niet geselecteerd zijn.’

Glashelder advies

Jellesma zegt dat het advies aan het ministerie van Sociale Zaken glashelder is: er moet wat BKK betreft straks keuze zijn uit vijf taal- en interactietrainingen voor de kinderopvangbranche. Dat kunnen de nu afgevallen trainingen zijn, maar er zijn ook universiteiten die programma’s hebben ontwikkeld. Jellesma verwacht dat een mogelijke tweede tranche in 2015 van start kan gaan.

Budget per deelnemer

Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar voor de taal- en interactietrainingen. Het geld komt per 16 december beschikbaar voor het werkveld. Kinderopvangorganisaties of gastouderbureaus die aan de slag willen, kunnen dan kiezen voor één van de twee geselecteerde trainingen. Maximaal 650 euro per training komt er beschikbaar voor individuele beroepskrachten. Voor een training (een train de trainer-opleiding) voor leidinggevenden of staffunctionarissen bij een kindercentrum, of voor bemiddelingsmedewerkers van een gastouderbureau, bedraagt de subsidie maximaal € 2.000 per training. Daarnaast is er een subsidie beschikbaar voor ’train de trainer’-trainingen. Jellesma benadrukt dat BKK de opbrengsten en ervaringen van de trainingen op de voet gaat volgen en monitoren.

Het is nu mogelijk om subsidie aan te vragen >>

2 REACTIES

  1. Beste J. Jonker, de formulering op de website van het Agentschap SZW is inderdaad iets anders dan hoe die van ons was. Tijdens de publicatie van ons bericht, waren de voorwaarden op de site van SZW nog niet geformuleerd. We hebben onze tekst afgestemd met het BKK-bestuur. Om verwarring te voorkomen, heb ik de SZW-formulering letterlijk overgenomen. Kortom: het gaat om maximaal 650 euro per training voor individuele beroepskrachten en maximaal 2000 euro beschikbaar voor een een train de trainer-opleiding. Hopelijk is het zo duidelijk!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.