Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beslisboom: verkouden kinderen van 4-13 jaar ook weer welkom op de kinderopvang

De beslisboom is gewijzigd: ook verkouden kinderen van 4 tot 13 jaar mogen weer naar de kinderopvang. Ook staan er in de nieuwe versie regels voor kinderen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn. BOinK: ‘We realiseren ons dat de versoepeling van de regels voor kinderen tegenstrijdig is met de oplopende besmettingscijfers. Omdat de besmettingscijfers onder kinderen nauwelijks stijgen vindt het RIVM de versoepelingen wel verantwoord.’
beslisboom-verkouden-kinderen-weer-welkom-op-de-kinderopvang
shangarey / stock.adobe.com

De nieuwste versie van de Beslisboom: thuisblijven of niet? geldt per 14 juli 2021. De titel van de Beslisboom is aangepast van ‘thuisblijven of naar kinderopvang/school’ naar ‘thuisblijven of niet?’ omdat we vanwege de versoepeling van coronamaatregelen weer meer op pad kunnen en de regels uit de beslisboom dus niet alleen meer gelden voor kinderopvang/school. Voor de aanpassing van de beslisboom is weer nauw samengewerkt met AJN Jeugdartsen Nederland en het RIVM.

Wijzigingen

Dit zijn de wijzigingen van de laatste versie (14 juli 2021) op een rij:

  • De vraag over verkoudheidsklachten (met opsplitsing in leeftijdscategorieën) is komen te vervallen.
  • Als een huisgenoot klachten heeft die passen bij corona én koorts of benauwdheid heeft, hoeft een kind niet meer thuis te blijven. Deze vraag is daarom komen te vervallen.
  • ‘Rood of oranje gebied’ is aangepast naar ‘land met (zeer) hoog risico (zie nederlandwereldwijd.nl).
  • De vragen over ‘nauw contact’ en ’terugkomst uit het buitenland’ zijn losgekoppeld. Deze stonden in de vorige versie in één blok. Dit is omdat kinderen die terugkomen uit een land met zeer hoog risico dringend worden geadviseerd thuis te blijven. Het is geen verplichting.
  • Op een aantal plaatsen is toegevoegd wat de regels zijn als een kind immuun* is.
  • Er zijn wijzigingen gedaan in de groene kaders onderaan. Die hebben vooral te maken met het nieuwe testbeleid en de aanpassingen in het bron- en contactonderzoek.
  • De kop is aangepast. Omdat we weer meer op pad kunnen is er voor een algemene titel gekozen (thuisblijven of niet? i.p.v. thuisblijven of naar kinderopvang/school?).

*Wanneer is een kind immuun?
Een kind tussen de 0 jaar en groep 8 is immuun als het:

  • in de afgelopen 6 maanden corona heeft gehad
  • langer dan 2 weken geleden volledig gevaccineerd is voor corona.
  • corona heeft gehad en daarná een vaccinatie heeft gehad.

Deze uitleg staat ook op de beslisboom.

Er wordt nog gewerkt aan de Engelse vertaling van de beslisboom, laat BOinK weten. Die komt zo snel mogelijk beschikbaar.

Bekijk de nieuwste versie van de Beslisboom: thuisblijven of niet? >>

Het thuisblijf- en testbeleid is voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar gelijkgetrokken in het gewijzigde protocol kinderopvang & corona (versie 9 juli). Het zogenaamde ‘snottebellenbeleid’ zoals dat gold voor kinderen van 0 tot 4 jaar geldt nu voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar. Bekijk welke wijzigingen er nog meer zijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.