Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benchmark: meet en vergelijk het energieverbruik van kinderopvanglocaties

Benieuwd naar hoeveel jouw kinderopvangorganisatie verbruikt aan energie, wat de energiekosten zijn en hoe hoog de CO2-uitstoot is ten opzichte van andere organisaties? De tool Benchmark Energieverbruik, onderdeel van de Groene Agenda Kinderopvang, geeft daar antwoord op.
1-oktober-is-de-dag-van-het-gastouderbureau-welk-bureau-zet-jij-in-het-zonnetje
Romolo Tavani / stock.adobe.com

Met deze landelijke benchmark kun je de eigen locaties (anoniem) vergelijken met andere locaties op het gebied van energieverbruik (gas en elektra), energiekosten en CO2-uitstoot. Vragen waarop de benchmark antwoord kan geven:

  • Zijn mijn energiekosten/exploitatievergoedingen hoog of laag ten opzichte van andere locaties?
  • Welke locaties doen het goed en welke locaties juist minder goed?
  • Bij welke locaties kan ik snel resultaten behalen en zo een begin maken met verduurzamen?
  • Liggen we op koers met onze (eigen en wettelijke) duurzaamheidsdoelstellingen of moeten we bijsturen?

Groene Agenda Kinderopvang

De Benchmark Energieverbruik is onderdeel van de Groene Agenda Kinderopvang. Met de Groene Agenda Kinderopvang wil het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, samen met branchepartijen BK, BMK en BOinK, kinderopvangorganisaties aanmoedigen om collectief met verduurzaming aan de slag te gaan. Organisaties worden daarin gesteund met praktische tips en tools en ook is het mogelijk om financiële steun te krijgen van het Waarborgfonds voor het verduurzamen van de locatie(s).

Invullen van benchmark

De benchmark is recent opgezet en moet nog gevuld worden met gegevens van (het liefst zoveel mogelijk) kinderopvangorganisaties. Want hoe meer organisaties de benchmark invullen, hoe beter het vergelijken gaat. Download het invulblad en vul het energieverbruik en de energiekosten, het bouwjaar en de oppervlakte (m2) van jouw locaties in. Zodra voldoende organisaties de gegevens ingeleverd hebben, ontvangt men de eigen resultaten per e-mail.

Download het invulblad hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.