Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Belangrijk dat mannelijke pm’ers kinderen liefdevol aanraken’

Ondanks het taboe is het van groot belang dat ook mannelijke pm'ers kinderen liefdevol aanraken.
Onderzoek wijst uit dat een kind zich beter ontwikkelt als het regelmatig liefdevol aangeraakt wordt.
Onderzoek wijst uit dat een kind zich beter ontwikkelt als het regelmatig liefdevol aangeraakt wordt. - Foto: Free Images

Dit stelt pedagoog Simone Mark in een interview in Kinderopvang, vakblad voor professionals in de kinderopvang. Zedenzaken in het nieuws zorgden voor een toenemend taboe op liefdevol aanraken, vooral door mannelijke pm’ers.

Voordelen liefdevol aanraken

Dit vindt pedagoog Mark doodzonde: ‘Het taboe op liefdevol aanraken van kinderen in de pedagogiek moet eraf. Er is biologisch en neurologisch aangetoond dat een kind zich beter ontwikkelt als het regelmatig liefdevol aangeraakt wordt. Er ontstaan meer verbindingen in de hersenen, en het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt. Dit zorgt voor een ontspannen en gelukkiger gevoel bij het kind.’ Wanneer een kind te weinig liefdevol aangeraakt wordt, kan dit de ontwikkeling volgens Mark belemmeren en gevoelens van angst veroorzaken.

Als je een kind liefdevol wilt aanraken, is het wel belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt. Check de regels hier >>

Liefdevolle aanrakingen zijn bijvoorbeeld een aai over de bol, een klopje op de schouder, of het kort vastpakken van de bovenarm. Volgens Mark -die onlangs het boek Pedagogisch contact: verbondenheid door aanraken schreef- is het belangrijk dat ook mannelijke pm’ers kinderen liefdevol aanraken in de kinderopvang. ‘Anders krijgen kinderen een vertekend beeld: bij mannen voelen ze afstand, terwijl vrouwen wél toegankelijk zijn. Hierdoor kunnen kinderen het idee krijgen dat een aanraking van een man niet goed is.’

Deze tips staan in een artikel in het nieuwste nummer van Kinderopvang, hét vakblad voor pm’ers. Klik hier voor een abonnement.

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens, maar als man in de kinderopvang blijf je uiterst kwetsbaar. Er hoeft maar één ouder (of collega) te suggereren dat je als man een kind hebt aangeraakt op een manier die niet gepast zou kunnen zijn en de carriere van de mani in de kinderopvang is over. Nog los van grotere gevolgen als aangifte en vervolging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.