Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bekijk gemeentelijke cijfers kinderopvang

gemeente

Het ontbreekt ondernemers vaak aan gemeentelijke cijfers van het gebruik van kinderopvang. Buitenhek Management en Consult ontwikkelde, in opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang, een instrument waarmee ondernemers cijfers van de eigen gemeente kunnen bekijken en vergelijken.

Landelijke trends zijn interessant, maar waar de ene gemeente groeiperspectief heeft, ziet het er voor de andere gemeente een stuk minder rooskleurig uit. Het is daarom lastig voor ondernemers om lering te trekken uit landelijke ontwikkelingen.

Prognoses
Met de website prognosekinderopvang.nl kunnen ondernemers zien wat het gebruik van kinderopvang was sinds 2007, maar ook wat de prognose is tot en met 2014. De prognoses komen deels tot stand door in een gemeente het gebruik tot nu toe te meten en de prognosecijfers uit het rapport ‘Kinderopvang in Nederland 2011 vraag en aanbod in evenwicht’ van het Netwerkbureau Kinderopvang.

Vergelijken met andere gemeenten
De site maakt het ook mogelijk om cijfers uit de eigen gemeente te vergelijken met trends van twee andere gemeenten. Zo zie je goed hoe groot lokale verschillen zijn. In Utrecht bijvoorbeeld, wordt meer gebruikgemaakt van kinderopvang, zowel in een kindcentrum als bij een gastouder, dan in Amsterdam en Rotterdam. In kleinere gemeenten lijkt gastouderopvang populairder dan in grote steden. En zo zijn er meer opvallende verschillen.

Kindcentrum en gastouderopvang
De cijfers worden weergegeven voor dagopvang voor 0-4 jaar, met cijfers van opvang in een kindcentrum en bij een gastouder. Datzelfde onderscheid wordt gemaakt in de opvang van kinderen van 4-12 jaar. Het is mogelijk om het gebruik in uw gemeente weer te geven in het gemiddeld aantal opvanguren per kind, of als een gemiddeld percentage.

ANP Photo, Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.