Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Baten mogen bij leges niet groter zijn dan kosten’

Hoe hoog de leges voor registratie in het Landelijk Register zijn, bepaalt de gemeente. Minister Lodewijk Asscher wil alleen ingrijpen bij de drie gemeenten waar de baten van de leges groter lijken te zijn dan de feitelijke kosten. Blaricum, Eemnes en Laren heffen 1000 euro aan leges. De gemeenten zijn aangeschreven met het verzoek om de leges te heroverwegen.
'Baten mogen bij leges niet groter zijn dan kosten'
Foto: ANP Photo

Verder dan deze berisping aan de drie duurste gemeenten, wil minister Asscher niet gaan. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van de PvdA-fractie naar leges in de kinderopvang.

Ggd-inspectie

In totaal heffen 73 gemeenten leges voor inschrijving in het Landelijk Regsiter Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (LRKP). De hoogte van de leges voor gastouders verschilt van 25 tot 1000 euro. Veel gemeenten (27) die ongeveer 500 euro aan legekosten berekenen, gebruiken dit geld ook meteen voor de eerste GGD-inspectie van de nieuwe locatie of de nieuwe gastouder.

Overige legekosten nog hoger

Gastouderbureaus, kinderdagverblijven, bso’s en peuterspeelzalen betalen vaak nog meer dan 1000 euro aan leges in hun gemeente. Gemeente Albranswaard bijvoorbeeld berekent legekosten van 2387 euro voor kinderopvanglocaties, gastouderbureaus en peuterspeelzalen. Ridderkerk berekent hiervoor 2255 euro en ook in de Stichtse Vecht komen de legekosten boven de 2000 euro uit: 2004,23 euro.

Kostendekkend

Het is de gemeente die de hoogte van de leges bepaalt en niet de Rijksoverheid, benadrukt Asscher nog maar eens in zijn brief aan de Tweede Kamer (pdf document). Het is wel van belang dat de geraamde baten van de leges niet uit mogen gaan boven de geraamde lasten. De tarieven moeten dus kostendekkend zijn. Omdat Asscher vermoedt dat dit voor Eemnes, Blaricum en Laren niet geldt, verzocht hij de gemeenten enige tijd geleden de leges aan te passen.

Wijzigingen gratis

Ook ziet Asscher graag dat het doorgeven van wijzigingen in het Landelijk Register legevrij moeten worden gemaakt. Asscher is anders bang dat de leges een drempel vormen om wijzigingen of uitschrijving door te geven aan de gemeenten. Het gevolg is dat het LRKP vervuilt en een onbetrouwbaar document wordt. Deze maatregel neemt Asscher mee in het voorstel wetswijziging van de wet Kinderopvang.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.