Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babyhersenen nog flexibeler dan gedacht

Niet alle hersenen zitten na onze geboorte al op de juiste plaats. Dit blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse neurologen. Hersenen van jonge kinderen blijken toch nog weer plastischer en flexibeler te zijn dan werd gedacht.
Babybrein.jpg
Wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling van het brein tijdens de embryonale fase. - Foto: Fotolia

Hierover bericht Eos Wetenschap en vervolgens ook Vakblad Vroeg. Het onderzoek toont aan dat stukjes van de hersenen pas nadat we ter wereld zijn gekomen hun vaste plaats krijgen. Voor de geboorte vindt via het proces neurogenese de ontwikkeling van het brein plaats en de toewijzing van cognitieve en motorische functies aan verschillende hersengebieden. Maar het werk is dan nog niet af.

Vergelijking brein

De neurologen deden voor hun ontdekking een tamelijk luguber onderzoek op de hersenen van doodgeboren baby’s en baby’s die enkele maanden na hun geboorte zijn overleden. Zij merkten duidelijke verschillen op in het brein van de zuigelingen. Het brein van drie maanden oude baby’s wordt, anders dan bij pasgeborenen, meer bepaald door twee afzonderlijke hersengebieden. Beide gebieden maken deel uit van de hersenschors: de frontale kwabben en de subventriculaire zone. De neurologen ontdekten dat het hier om zogenoemde communicerende vaten ging, want de subventriculaire zone, die zich diep in het brein bevindt, waren tijdens de drie maanden na de geboorte verplaatst naar de voorste delen van de hersenschors.

Embryonale fase

Wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling van het brein tijdens de embryonale fase. Omdat de tijd dan beperkt is tot negen maanden moeten de hersenen volgens een strak uitgekiend plan worden gevormd. Nu weten de neurologen dat er stukjes hersenen zijn die pas na de geboorte hun vaste plaats krijgen.

Dit breinonderzoek vertoont veel overeenkomsten met een onderzoek van de universiteit van San Diego in 2014. Het ging hier niet zozeer om de letterlijke indeling van de hersenindeling, maar om de groei die de hersenen van baby’s na de geboorte nog vertonen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.