Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babybrein groeit snel in eerste drie maanden

De hersenen van baby's groeien de eerste drie maanden met 1 procent per dag. Daarna neemt de groei van de hersenen af, maar komt er nog altijd 0,4 procent per dag aan hersenvermogen bij. Dit melden Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van San Diego. Het toont maar weer aan hoe bepalend de eerste maanden zijn voor de totale ontwikkeling van kinderen.
Babybrein groeit snel in eerste drie maanden
Foto: ANP Kippa

De onderzoekers zagen op MRI-scans dat vooral de kleine hersenen, verantwoordelijk voor de coördinatie van bewegingen, groeien. Het volume verdubbelde zelfs in de eerste drie maanden. De hippocampus, een hersendeel dat geheugentaken aanstuurt, groeit met 47 procent in de eerste drie maanden een stuk langzamer. Volgens de onderzoekers wordt hiermee bevestigd dat de ontwikkeling van het geheugen minder belangrijk is voor baby’s.

MRI-scans

De onderzoekers bekeken met MRI-scans de groei van de hersenen van 87 baby’s. Van elke baby werden 211 scans gemaakt in 90 dagen. Het meest opvallend was dat het totale brein meteen na de geboorte met gemiddeld 1 procent per dag groeit. Na drie maanden is dit nog altijd 0,4 procent per dag.

Te vroeg geboren baby’s

Het onderzoek volgde ook scans van te vroeg geboren baby’s. Het brein van deze baby’s had bij de geboorte een flinke groeiachterstand: 4 tot 5 procent kleiner dan van een voldragen baby. Die achterstand wordt ingehaald na de geboorte. het brein van deze baby’s groeit namelijk sneller dan het brein van baby’s die op tijd of later zijn geboren. Maar na negentig dagen zijn de hersenen van te vroeg geboren kinderen nog wel gemiddeld 2 procent kleiner.

Lees meer op de website van de Universiteit van San Diego.

Uit een ander Amerikaans onderzoek bleek dat een tweetalige opvoeding een aantoonbare invloed heeft op de hersenen van baby’s. Tot een jaar na de geboorte blijft het babybrein gevoelig voor vreemde woorden. Hersenen die met één taal worden geconfronteerd reageren na tien maanden nauwelijks nog op woorden en klanken uit een andere taal. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.