Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baangarantie PW-opleiding gering

De opleiding Pedagogisch Werk is momenteel één van de opleidingen waar de kans op werk het kleinst is. Ook de studierichtingen Helpende Zorg en Welzijn, Onderwijsassistent en ICT-beheer bieden nauwelijks kans op werk. Dit blijkt uit een inventarisatie van FNV Jong.
Baangarantie PW-opleiding gering
Foto: ANP Photo

Opvallend is ook dat de geringe baangarantie geldt voor de helft van de tien populairste mbo-opleidingen. Pedagogisch Werk is met 15005 duizend leerlingen nog altijd de op twee na populairste opleiding op het mbo (na Helpende Zorg en Welzijn en Verzorgdende IG). Dat betekent dat studenten toch kiezen voor een bepaalde studierichting, ook als de verwachtingen voor een baan niet zo groot zijn.

Jeugdwerkloosheid

Volgens FNV volgen ongeveer 72.000 jongeren een opleiding met minder dan 40 procent kans op werk in de desbetreffende sector. De jeugdwerkloosheid ligt op 16 procent. ‘Teveel jongeren concurreren nu onderling, daar moet een einde aan komen door opleidingen beter af te stemmen op de behoefte van de arbeidsmarkt’ zegt Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong.

Beperkte instroom

De bond wil daarom ook dat de instroom voor sommige opleidingen wordt beperkt. ‘De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van jongeren voor kansrijke beroepen is er daar één van’ zegt de jongerenvakbondsorganisatie. Het advies aan studenten is om ook zelf goed te bekijken wat de kansen zijn na de opleiding.

Bekijk hier de resultaten van de FNV-inventarisatie naar baangarantie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.