Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aziatisch speelgoed deugt vaak niet

Aziatisch speelgoed deugt vaak niet

Goedkoop elektrisch speelgoed uit Azië bevat nog steeds te veel lood in soldeerverbindingen. Zo voldoet driekwart van dit speelgoed dat bestemd is voor kermissen en braderieën, niet aan de norm. Dat bleek het afgelopen jaar uit onderzoek van de VROM-Inspectie bij importeurs, maakte de inspectie dinsdag bekend.

Vernietigd
Van ander speelgoed uit Azië (dat onder meer in winkels zou belanden) voldeed een derde niet. Al het ‘verkeerde’ speelgoed is van de markt gehaald en vernietigd of teruggestuurd. Voor elektrische apparaten gelden strenge normen voor de hoeveelheid gevaarlijke stoffen als lood, kwik, cadmium, chroom en bepaalde brandvertragers die ze mogen bevatten. Dat is nodig om afgedankte apparatuur te kunnen verwerken zonder risico’s voor gezondheid en milieu.

In 2009 nog slechtere resultaten
De inspectie onderzocht het Aziatische speelgoed omdat bij onderzoek in 2009 geen enkel getest speelgoedartikel aan de normen voldeed. Behalve het speelgoed werden ook grote huishoudelijke apparaten zoals koel- en vrieskasten op de aanwezigheid van zware metalen onderzocht. Daar werden geen overtredingen gevonden.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Voor we in de stress schieten na het lezen van dit artikel;
    Ruimt 80% van alle speelgoed wordt in het verre oosten gemaakt, in opdracht van en volgens de normen van ‘westerse’firma’s/merken. Al het speelgoed gemaakt en verhandeld in Europa moet aan CE normen voldoen. De verkopende importeur/leverancier is hiervoor verantwoordelijk. Fouten in productie, en ja die zouden er niet mogen zijn, worden in 9 van de 10 zaken door deze importeurs/leveranciers/lincentiehouders geconstateerd voor deze artikelen in de handel komen. De artikelen waar het in deze nieuwsflits om gaat waren naar alle waarschijnlijk niet gemaakt in opdracht van westerse organisaties maar voor de bginnenlandse markt van China, Indonesie, Thailand en India waar geen CE veiligheisrichtlijnen gelden. De import en verkoop is sowieso niet toegestaan, maar deze artikelen zonder merk en importeurvermelding (verplicht) zijn wel eens te vinden op kermissen en braderieën. Blijft de discussie of speelse middelen voor kinderopvang uit de speelgoedwinkel mogen komen, waar over het algemeen artikelen te koop zijn ontworpen voor huiselijk gebruik. Om over de noodzaak van deskundigheid, weten van feiten en waarden van verschillende soorten nog maar te zwijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.