Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aandacht voor campagne kinderopvang overweldigend’

De campagne Kom op voor Kinderopvang, een initiatief van de Brancheorganisatie Kinderopvang, BOink, Voor Werkende ouders, Vakcentrale FNV en de Abvakabo, heeft geresulteerd in een boek waarin alle elementen van de campagne zijn verwerkt. Minister van Sociale Zaken nam het Grote Boek van de Kinderopvang in ontvangst tijdens de ledenvergadering van de Brancheorganisatie waar hij te gast was. Op 3 december wordt het boek ook aangeboden aan de woordvoerders kinderopvang in de Tweede Kamer.
'Aandacht voor campagne kinderopvang overweldigend'
Foto: ANP Photo

‘Ik werk al 10,5 jaar bij hetzelfde bedrijf. Het is dramatisch hier! Binnen anderhalf jaar tijd is het aantal collega’s gehalveerd en de kindbezetting met ruim 40 procent gedaald.’ Medewerkers reageren in het boek op wat zij op de werkvloer van de bezuinigingen hebben gemerkt.

Kinderopvang is onmisbaar

Volgens de initiatiefnemers is het aantal reacties op de campagne van de afgelopen maanden ‘overweldigend’. Zo trok de Facebookpagina van de campagne in ruim twee maanden tijd 13.800 likes. ‘Uit al die reacties en onze uitingen hebben wij dit boek samengesteld, zodat voor altijd duidelijk is wat kinderopvang voor u en voor ons betekent’, schrijven de partijen in de inleiding. In het boek staan reacties van medewerkers, werkgevers, maar ook uitgebreide portretten van ouders die vertellen wat de bezuinigingen op de kinderopvang voor hen betekenen.

Feiten

Dwars door het boek heen lopen tien feiten over kinderopvang:

  • Door de bezuinigingen zijn 11.000 mensen hun baan in de kinderopvang kwijt
  • Kinderen van de kinderopvang eindigen minder vaak in de criminaliteit
  • Het aantal kinderen dat gebruikt maakt van kinderopvang neemt af
  • Door de bezuinigingen op kinderopvang daalt de arbeidsparticipatie
  • Zowel ouders als kinderen hebben profijt van de kinderopvang
  • Naast dagopvang worden ook de bso en gastouders hard getroffen
  • Veel faillissementen in de kinderopvang 2010-2013
  • Blijft door de bezuinigingen kinderopvang wel betaalbaar?
  • 1.000.000.000 euro bezuinigd op kinderopvang
  • Er is de afgelopen jaren steeds meer bezuinigd

Kinderen op je werk

Om aandacht te vragen voor de campagne, hebben de initiatiefnemers de afgelopen periode een aantal activiteiten en stunts georganiseerd die het belang van kinderopvang onderstrepen. Zo is ouders gevraagd om in beeld te brengen hoe het zou zijn als ze hun kind moesten meenemen naar hun werk. Een aantal foto’s die dit probleem goed illustreren, is in het boek opgenomen.

Sluiting

Tot slot is er aandacht voor de stunt van de in scène gezette sluiting van een kinderdagverblijf. ‘Gesloten vanwege de bezuinigingen’ was er te lezen op een briefje het dichte hek toen de ouders hun kind naar de opvang wilde brengen. Alles bleek een stunt, maar ouders waren zich zeer bewust van het belang van kinderopvang voor hun dagelijkse leven. Het leverde een leuke filmpje op dat via de social media is verspreid.

Blader hier door het Grote Boek van de Kinderopvang

Zo begon de campagne halverwege september.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.